Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas presē plašas interpretācijas par aizvadīto piketu

© F64

Rīgā aizvadītais pikets pret bēgļu uzņemšanu Rietumu medijos izpelnījies lakoniskas ziņas, savukārt Kremļa propagandas kanāli nav laiduši garām iespēju plaši interpretēt notikumu pēc savām vajadzībām.

Par piketu vēstījušas lielākās aģentūras AFP un "Reuters", kuru ziņas pārpublicētas vairākos starptautiskos portālos. Aģentūras uzklausījušas gan piketētājus, tostarp nacionālās apvienības deputātu Raivi Dzintaru, gan arī pretiniekus, kas norādījuši, ka tieši šādi piketētāji rada draudus nācijai.

Vācijas sabiedriskā raidorganizācija "Deutsche Welle" (DW) norāda, ka Latvijas nacionālisti protestē pret bēgļu kvotām, "kamēr migranti mirst jūrā".

Izdevums atzīst, ka ES lēmums divu gadu laikā bloka valstīs izmitināt 40 000 migrantu Baltijas valstīs izraisījis neapmierinātību.

DW norāda, ka piketu organizēja galēji labējie ekstrēmisti, nesot rokās plakātus "Genocīds pret baltajiem" un "Apturiet islāmu".

Plašāka uzmanība piketam pievērsta Krievijas presē, kur Kremļa propagandas kanāli izmantojuši iespēju notikumu interpretēt dažādās versijās, sākot no samērā neitrāliem vēstījumiem, līdz NATO un neonacistu piesaukšanai.

Kremļa starptautiskais propagandas kanāls "Sputnik International" savu rakstu ilustrējis ar bijušās Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas portretu un izcēlis pret NATO un karu vērstos plakātus, kā "Nē NATO upuriem Latvijā", "Latvijas varas augšgalu - starptautiskajā tiesā" un "Tas nav mūsu karš".

Telekanāls NTV ziņo par "baltiešu masveida protestiem pret bēgļu uzņemšanu pēc ES rīkojuma".

Savukārt vietne "Regnum" protestu atainojusi kā "neonacistu piketu", ko organizējusi valdībā ietilpstošā nacionālā apvienība" "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). Medijs citējis rasistiskākos plakātus, kā arī piesaucis "NATO kaitīgo darbību pasaulē".

Kopumā vairākos Krievijas oficiālajos izdevumos pikets raksturots kā neonacistu pulcēšanās baltās rases aizstāvībai.