Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Par godu filmai "Avatars" Ķīnā nosauc kalnu grēdu

© Scanpix

Džeimsa Kemerona kinogrāvēja Avatars milzīgā popularitāte Ķīnā vedinājusi Džendzjadze reģiona amatpersonas uz domu pārdēvēt vienu no kalnu grēdām par Alelujas kalniem un šādā veidā veicināt tūristu pieplūdumu uz savu reģionu. Pagaidām nav skaidrs, ko par šādu pašdarbību domā Dž. Kemerons un studija, kurai ir tiesības uz filmu.

Ķīnas dienvidos esošās Džendzjadze valdība vakar oficiāli izplatījusi paziņojumu, ka Dienvidu debesu kolonnas kalnu grēda tiek pārdēvēta par Avatara Alelujas kalniem. Šādam pavērsienam jau sagatavojusies vietējā tūrisma kompānija, kas piedāvā vairākas tematiskas ekskursijas, kurās tiek locīts filmas nosaukums. Lai izvairītos no pārmetumiem par autortiesību pārkāpšanu, reģiona valdība uzsvērusi, ka 2008. gadā reģionā viesojušies Holivudas kinematogrāfisti, kuri aktīvi filmējuši kalnu grēdu. "Daudzi no šiem uzņēmumiem vēlāk tika izmantoti kā prototipi dažādiem Avatara elementiem, tas attiecas arī uz Alelujas kalniem," vēsta valdības mājaslapa internetā. Aģentūra Xinhua vēsta, ka reģionālās valdības rīcība saņēmusi pozitīvu vērtējumu arī Pekinā.

Reuters atgādina, ka Avatars Ķīnā kļuvis par visvairāk skatīto filmu. Pagājušonedēļ Ķīnas interneta segmentā izcēlās liela viļņošanās, kad kļuva zināms, ka Ķīnas valdība plāno ierobežot filmas demonstrēšanu – neoficiāla informācija liecināja, ka šāda soļa mērķis ir veicināt Ķīnā ražoto filmu (piemēram, Konfūcija) noietu īsi pirms ķīniešu Jaungada. Vēlāk gan noskaidrojās, ka pārtraukta tikai filmas divdimensiju versijas demonstrācija, bet stereoversija jeb 3D tiek demonstrēta iepriekšējā apjomā. "Visi to vēlas redzēt tikai stereoversijā, un pēc parastās bija ļoti neliels pieprasījums," paziņoja Ķīnas institūcija, kas ir atbildīga par filmu izplatīšanu. Jāpiebilst gan, ka šis lēmums apgrūtinās daudzu ķīniešu iespējas redzēt filmu, jo no 4600 valsts kinoteātriem tikai 700 aprīkoti ar ierīcēm, kas ļauj skatīties stereokino.