Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

MIGRANTU DĒĻ: Cik droši ir ceļot Eiropā?

© Scanpix

Organizēto tūristu un migrantu ceļi nekrustojas. Neraugoties uz bēgļu krīzi, Latvijas tūroperatoru organizētie autobusi brauc pa iepriekš plānotajiem ceļiem, iepriekš plānotajos grafikos un arī robežas šķērso bez aizķeršanās. Tikmēr individuālajiem tūristiem, pirms doties dziļāk Eiropā, gan ir vērts lieku reizi pārbaudīt starpvalstu vilcienu vai autobusu sarakstus. Pa Eiropu klīstošie labākas dzīves meklētāji tajos liek ieviest būtiskas izmaiņas.

Ungārijas dzelzceļa kompānija satiksmi nodrošina līdz Zalcburgai Austrijā, Vācijā iekšā nebrauc. Informācija mājaslapā liecina, ka tur robeža slēgta, un sarkans krusts arī kartē uz Ungārijas robežas ar Horvātiju. Vilcieni atcelti vai būtiski kavējas «līdz turpmākiem paziņojumiem». Tāpat vācu Deutsche Bahn mājaslapā lasāms brīdinājums: «Pakalpojuma sniegšana starp Zalcburgu un Minheni pārtraukta. Tāpat kā visa Vācija, arī mēs Deutsche Bahn darām visu iespējamo, lai palīdzētu bēgļiem. Tā rezultātā pieejamība sabiedriskā pasažieru transporta pakalpojumiem ir tikusi samazināta. Lūdzam sekot reālā laika ceļojumu informācijai.»

Privātu akcionāru rokās esošais Vācijas dzelzceļš arī līdz šim nav bijis uzticams ceļojumu partneris, bet tagad vilcieni kavējas visā valstī, arī pa pusstundai un stundai. Īpaši jāuzmanās, ja ceļojuma gaitā no vilciena jāpārsēžas tālāk lidmašīnā. Tādā gadījumā jāplāno prāva laika rezerve, lai nepieciešamības gadījumā varētu sagaidīt nākamo reisu vai atrast alternatīvu veidu nokļūšanai nākamajā ceļojuma savienojuma punktā.

Eiropas tūristi septembrī tika brīdināti, ka apgrūtināta arī Horvātijas un Serbijas robežas šķērsošana. Tāpat arī izceļošana no Slovēnijas varētu būt piņķerīgāka. Taču acīmredzot problēmas pamazām uzsūkušās un arī neattiecas uz tūrfirmu organizētajām ceļotāju grupām. Vismaz Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas rīcībā nav ziņu, ka migrantu krīze būtu ietekmējusi tūrfirmu plānus. Asociācijas prezidente Kitija Gitendorfa apklaušinājusi savus biedrus, un neviens nav ziņojis par mainītiem braucienu maršrutiem vai nobīdēm ceļojumu grafikos. «Tikko ir atgriezušās tūristu grupas no Austrijas, Čehijas, Horvātijas, Slovēnijas, Albānijas, arī Melnkalnes, un nevienai neko nav vajadzējis mainīt.» Viena no lielākajām autobusu ceļojumu organizētājām ir firma Impro. Tās gids Juris Levits stāsta, ka pašā bēgļu krīzes pīķa laikā pats ar grupu bijis Balkānos, taču iztikuši bez aizķeršanās. Vienīgi Belgradas centrā redzējuši stihiski izveidotu bēgļu nometni, bet visur citur imigranti jau bija devušies tālāk Vācijas virzienā, bet nākamie acīmredzot vairs nav tikuši iekšā. Latvijas tūristu autobusam ceļš visur bijis brīvs, uz robežām pases nav prasītas, tāpēc gids rekomendē: «Uz Balkāniem brauciet droši.»

Arī Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā nav ziņu par kādām svaigām Latvijas tūristu ķibelēm. Tomēr attiecībā uz ceļošanu, piemēram, uz un caur to pašu Ungāriju, tūristi tiek brīdināti rēķināties ar iespējamām izmaiņām ceļojuma plānā. Ministrijas mājaslapā lasāma sekojoša informācija:

«Saistībā ar patvēruma meklētāju skaita straujo pieaugumu Ungārijā ceļotājiem, braucot ar automašīnām vai autobusiem, ir jārēķinās ar sastrēgumiem virzienā uz Austriju. Austrijas puse veic pastiprinātu transportlīdzekļu pārbaudi uz robežas, kā rezultātā veidojas līdz pat 30 km garas rindas. Pārslodzes dēļ Austrijas Federālais dzelzceļš ir apturējis vilcienu kustību caur dzelzceļa stacijām Heģešhalomu un Nikelsdorfu (Hegyeshalom–Nickelsdorf) abos virzienos, Ungārijas dzelzceļa pasažieru transporta kompānijas MÁVSTART starptautiskie vilcieni kursē tikai Ungārijas valsts robežās līdz Heģešhalomas stacijai. Dzelzceļa satiksme starp Ungāriju un Austriju ir pārtraukta uz nenoteiktu laiku.» Šī informācija gan atšķiras no dzelzceļa kompānijas mājaslapā atrodamās. Tāpēc pašiem jāseko līdzi aktuālajām izmaiņām satiksmē.