Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ES un Turcija vienojušās par imigrācijas krīzes risināšanas plānu

© Scanpix

Eiropas Savienība (ES) un Turcija svētdien samita gaitā Briselē vienojušās par plānu imigrācijas krīzes risināšanai, arī par trīs miljardu eiro palīdzības paketi Sīrijas bēgļiem Turcijā, pavēstīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"Mūsu vienošanās paredz skaidru plānu drīzai kārtības atjaunošanai uz mūsu kopīgās robežas. Mēs arī palielināsim mūsu palīdzību Sīrijas bēgļiem Turcijā ar jaunas trīs miljardu eiro bēgļu programmas palīdzību," ar Turcijas premjerministru Ahmetu Davutoglu kopīgā preses konferencē Briselē sacīja Tusks.

ES piekritusi atvērt jaunu nodaļu iestigušajās Turcijas sarunās par pievienošanos blokam apmaiņā pret Turcijas sadarbību nelegālo imigrantu plūsmas samazināšanas labā, sacīja Tusks.

Vīzu nosacījumi Turcijas pilsoņiem, kas apmeklē ES Šengenas zonu, tiks padarīti vieglāki, sākot ar 2016.gada oktobri, viņš norādīja.

Brisele "vismaz reizi mēnesī rūpīgi uzraudzīs" to, kādu progresu Turcija ir panākusi, piebilda Tusks.

Davutoglu savukārt norādīja, ka vienošanās "piešķirs jaunu enerģiju" Turcijas sarunām par dalību ES, kurās tikpat kā nekāda virzība uz priekšu nav notikusi kopš 2005.gada.

"Neviens neko nevar garantēt Sīrijas jautājumā, mēs nezinām, kas notiks Sīrijā, bet es varu jums apsolīt, ka Turcija izpildīs visus kopīgā plāna solījumus. Mūsu mērķis ar ES ir novērst jaunus bēgļu viļņus no Sīrijas un risināt pastāvošo bēgļu krīzi," viņš sacīja.

"Šie trīs miljardi eiro tiks Turcijā iztērēti bēgļiem, tie nav Turcijai," uzsvēra premjers.