Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

ES pārvietos uz citām bloka valstīm daļu no Zviedrijā esošajiem patvēruma meklētājiem

© Scanpix

Eiropas Savienība (ES) drīzumā pārvietos uz citām bloka valstīm daļu no patvēruma meklētājiem, kas ieradušies Zviedrijā, pirmdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisārs Dimitris Avramopuls.

"Zviedrija ir tajā dalībvalstu grupā, kas šogad uzņēmusi vislielāko skaitu bēgļu," preses konferencē Stokholmā paziņoja Avramopuls, norādot, ka Zviedrijas pūliņi bijuši milzīgi.

ES septembrī nāca klajā ar plānu pārvietot uz citām bloka valstīm gandrīz 160 000 nelegālo imigrantu un bēgļu, kas ieradušies Itālijā un Grieķijā, tomēr līdz šim pārvietots tikai pavisam neliels skaits.

Zviedrija novembrī lūdza Briseli pārvietot uz citām ES valstīm arī daļu no tās patvēruma meklētājiem, kuru skaits mērāms tūkstošos.

Avramopuls apstiprināja, ka Zviedrija nākusi klajā ar šādu lūgumu, un norādīja, ka Brisele pilnībā to izprot.

Viņš piebilda, ka Zviedrijai turpmāk vairs nebūs jāuzņem jauni nelegālie imigranti ES pārvietošanas programmas ietvaros.

Zviedrija oktobrī programmas gaitā uzņēma 19 Eritrejas pilsoņus no Itālijas.

Pēdējo divu mēnešu laikā Zviedrijā, kuras iedzīvotāju skaits ir 9,8 miljoni, patvērumu pieprasījuši 80 000 cilvēku, kas būtu līdzvērtīgi 25 miljoniem patvēruma meklētāju visā ES, novembrī norādīja premjerministrs Stēfans Levēns.

Zviedrija arī paziņoja, ka ievērojami pastiprinās noteikumus patvēruma iegūšanai.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem kopš robežkontroles atjaunošanas nelegālo imigrantu pieplūdums Zviedrijā samazinājies par trešdaļu.