Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Zikas vīrusu konstatē grūtniecei Spānijā; kas vēl jāzina par vīrusu?

© SCANPIX

Šonedēļ Zikas vīruss konstatēts arī grūtniecei Spānijā. Viņa atgriezusies no ceļojuma Kolumbijā, kur visdrīzāk arī inficējusies ar šo vīrusu, ziņo BBC.

Kā zināms, tad par ļoti bīstamu šobrīd tiek uzskatīta grūtnieču saslimšana ar Zikas vīrusu. Jau reģistrēti vairāki gadījumi, kad sievietēm, kuras inficētas ar vīrusu, piedzimuši bērni, kuriem konstatēta mikrocefālija. Tas nozīme, ka piedzimst bērni ar pataloģiski mazu galvas izmēru un smadzeņu bojājumiem. Tāpat, pavisam nesen reģistrēti trīs gadījumi, kad vīruss pieaugušajiem izraisījis smagus nervu sistēmas bojājumus. 

Uzreiz pēc saslimšanas vīrusam raksturīgi gripai līdzīgi simtomi, un vairāk kā 50 % gadījumu cilvēki nemaz nezina, ka saslimuši ar šo vīrusu. 

Visplašāk šobrīd šis vīruss izplatījies Dienvidamerikas valstīs. Zināms, ka vīrusu pārnēsā mosktīti, un pasaulē plaši tiek spriests par to, kā tos iznīcināt. Vairāku valstu speciālisti arī sākuši izstrādāt vakcīnu pret Zikas vīrusu. Tikmēr Pasaules Veselības organizācijas pārstāvji brīdinājuši, ka Zikas vīruss izplatās ļoti strauji un tas var kļūt par epidēmiju.