Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

No Turcijas ES ieceļojušo migrantu skaits joprojām augsts

© SCANPIX

Latvija pozitīvi vērtē pirmos Turcijas īstenotos pasākumus Eiropas Savienības (ES)-Turcijas kopējā rīcības plāna īstenošanā, tomēr no Turcijas ieceļojušo migrantu skaits joprojām saglabājas augsts, tādēļ nepieciešama turpmāka rīcība migrācijas plūsmu mazināšanai, liecina valdības apstiprinātā Ārlietu ministrijas (ĀM) pozīcija 16.februārī gaidāmajai ES Vispārējo lietu padomes sanāksmei.

Latvija uzskata, ka svarīgi turpināt pieņemto lēmumu īstenošanu migrācijas un bēgļu krīzes risināšanai. Apzinoties, ka Šengenas telpas nākotne ir atkarīga no ES ārējo robežu efektīvas kontroles, Latvija atbalsta Nīderlandes prezidentūras ES Padomē centienus ātri virzīties ar priekšlikuma par Eiropas robežu un krasta apsardzes izveidi izskatīšanu.

Tāpat Latvija pozitīvi vērtē pirmos Turcijas īstenotos pasākumus Eiropas Savienības (ES)-Turcijas kopējā rīcības plāna īstenošanā, tomēr no Turcijas ieceļojušo migrantu skaits joprojām saglabājas augsts, tādēļ nepieciešama turpmāka rīcība migrācijas plūsmu mazināšanai.

Jau ziņots, ka Turcijas valdība ir nobažījusies, ka Sīrijas Alepo provincē notiekošās kaujas var izraisīt līdz 600 000 bēgļu ierašanos pie tās robežas, pirmdienas vakarā paziņoja Turcijas vicepremjers Numans Kurtulmušs.

Bruņotās sadursmes Alepo provinces ziemeļos pēc nedēļu ilga Sīrijas režīma spēku uzbrukuma ar Krievijas gaisa spēku atbalstu ir likušas doties bēgļu gaitās desmitiem tūkstošu cilvēku.

"Kā šīs situācijas sekas mēs redzam, ka 200 000 cilvēku ir spiesti bēgt - 65 000 Turcijas virzienā un 135 000 Sīrijas iekšienē," sacīja Kurtulmušs. Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu pirms tam pirmdien paziņoja, ka pie Turcijas robežas jau ir sapulcējušies apmēram 30 000 cilvēku.

"Mūsu mērķis pašlaik ir maksimāli noturēt šo migrantu vilni Turcijas robežas otrā pusē un tur sniegt viņiem nepieciešamos pakalpojumus," teica Kurtulmušs.

Turcijas valdība vairākas dienas bija uzstājusi, ka tās atvērto durvju politika Sīrijas kara bēgļiem paliek nemainīga un tā ir gatava nepieciešamības gadījumā uzņemt jaunu bēgļu vilni.

"Ir acīmredzami, ka mēs kā vienmēr palīdzēsim mūsu Sīrijas brāļiem un pieņemsim viņus, kad tas ir nepieciešams,” paziņoja Turcijas premjerministrs kopīgā preses konferencē ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Viņš tomēr piebilda, ka no Turcijas, kas jau uzņēmusi 2,7 miljonus sīriešu bēgļu, nevar gaidīt, lai tā “viena pati risinātu bēgļu jautājumu”.