Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Latvija Baltijas valstu vārdā pauž atbalstu ANO plānam vardarbīga ekstrēmisma apkarošanai

© scanpix

Ņujorkā ANO Ģenerālās asamblejas plenārsēdē par vardarbīga ekstrēmisma apkarošanu Latvijas pastāvīgā pārstāvja ANO vietniece Agnese Vilde uzstājās ar paziņojumu trīs Baltijas valstu vārdā, paužot atbalstu ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna piedāvātajam rīcības plānam vardarbīga ekstrēmisma apkarošanai, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Lai cīnītos pret vardarbīga ekstrēmisma un terorisma izpausmēm, Baltijas valstis aicina rīkoties koordinēti un strādāt pie visaptveroša politiska risinājuma, norāda ĀM.

Šajā kontekstā Vilde īpaši akcentēja reģionālās sadarbības un reģionālo instrumentu nozīmi, kā pozitīvu piemēru minot Eiropas Padomes Konvencijas par terorisma novēršanu papildprotokolu, kas tika atvērts parakstīšanai Rīgā 2015.gada 22.oktobrī. Eiropas Padomes papildprotokols ir pirmais reģionālais instruments, kas ievieš ANO Drošības padomes rezolūcijas Nr.2178 noteiktās prasības ārvalstu teroristu kaujinieku apkarošanas jomā. Protokolu ir parakstījušas vairāk nekā puse Eiropas Padomes dalībvalstu.

Baltijas valstis atzinīgi vērtē, ka ANO rīcības plāna rekomendācijas ietver ne tikai esošus pretterorisma drošības pasākumus, bet arī sistemātiskus preventīvus pasākumus, kas tieši orientēti uz vardarbīga ekstrēmisma cēloņu novēršanu, tostarp labas pārvaldības, cilvēktiesību un likuma varas stiprināšanu, dzimumu līdztiesības veicināšanu, efektīvu komunikācijas stratēģiju īstenošanu, balstoties uz tolerances un izteiksmes brīvības principiem.

ANO ģenerālsekretāra rīcības plāns vardarbīga ekstrēmisma apkarošanai tika publicēts 7.janvārī, reaģējot uz pieaugoša naida, vardarbīga ekstrēmisma un radikālisma izpausmēm pasaulē, kas bieži vien noved pie terorisma. Rīcības plāns paredz koordinētu ANO atbalstu vardarbīgā ekstrēmisma apkarošanai, kā arī sniedz rekomendācijas rīcībai, lai novērstu šādas izpausmes.

12.februāra sanāksmē ANO Ģenerālā asambleja pieņēma rezolūciju, ar kuru atzinīgi novērtē ANO ģenerālsekretāra iniciatīvu un paredz rīcības plānā ietverto rekomendāciju izvērtēšanu atbilstošos ANO forumos.