Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas varone Savčenko atgriezusies dzimtenē

DZIMTENĒ. Pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma Nadja Savčenko atkal ir Ukrainā © Scanpix

Pēc diviem apcietinājumā Krievijā pavadītajiem gadiem vakar dzimtenē atgriezusies kara lidotāja Nadja Savčenko, kas Ukrainā tiek uzskatīta par nacionālo varoni. Viņas atbrīvošana kļuva iespējama, kad Ukraina apžēloja un atbrīvoja divus Krievijas pilsoņus, kurus uzskatīja par armijas izlūkdienesta virsniekiem.

«Mūsu Nadja jau atrodas uz Ukrainas zemes. Prieks apsveikt viņu ar atgriešanos! Apsveicu ukraiņus un visu pasauli ar mūsu uzvaru,» vakar pēcpusdienā savā Facebook kontā rakstīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Tobrīd viņa lidmašīna, kas agrā rīta stundā piezemējās Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas, jau bija atgriezusies Kijevas Borispoles lidostā, nogādājot dzimtenē 35 gadus veco N. Savčenko. Pats prezidents, gluži tāpat kā desmitiem Ukrainas parlamenta deputātu un simtiem iedzīvotāju bija ceļā uz lidostu, lai sagaidītu sievieti, kuras varonību Ukrainā nemēdz apšaubīt. «Garās 709 gūsta dienas beidzot ir galā,» paziņojis P. Porošenko, uz kura rezidenci uzreiz pēc ierašanās devās N. Savčenko, lai saņemtu valsts apbalvojumu.

N. Savčenko, kurai tiesa Krievijā martā piesprieda 22 gadu ieslodzījumu, būtībā tika apmainīta pret diviem Krievijas pilsoņiem, kurus Ukrainas valdības spēki sagūstīja kauju laikā Luhanskas apgabalā un kuriem bija piespriests 14 gadu ieslodzījums. Ukrainas puse apgalvo, ka Aleksandrs Aleksandrovs un Jevgeņijs Jerofejevs esot Krievijas armijas ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsnieki, tomēr Maskava uzstāj, ka viņi iepriekš atvaļinājušies no dienesta un uz Luhansku devušies kā civilpersonas. Atšķirīgi tiek traktētas arī N. Savčenko aktivitātes. Krievijas tiesa uzskatīja viņu par vainīgu divu televīzijas žurnālistu bojāejā Austrumukrainā un uzskatīja par pierādītu, ka N. Savčenko nelegāli ieceļojusi Krievijā, lai veiktu diversijas. Savukārt ukrainiete apgalvojusi, ka separātisti viņu sagūstījuši vēl pirms žurnālistu nogalināšanas, bet pēc tam paši nogādājuši Krievijā un nodevuši īpašo dienestu rokās.

Lielākajā daļā pasaules valstu procesu pret N. Savčenko uzskatīja par safabricētu un jūsmoja par to, ka ukrainiete nav pakļāvusies spiedienam, izaicinoši izturoties pret šajā tiesas farsā iesaistītajiem. Prāvas laikā viņa vairākkārt pieteica bada streiku, bet pēc sprieduma pasludināšanas atteicās no apelācijas pieprasīšanas un neiesniedza lūgumu par apžēlošanu. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs vakar acīmredzami nevēlējās medijiem komentēt situāciju, taču galu galā bija spiests atzīt, ka Vladimirs Putins esot apžēlojis N. Savčenko. Interneta komentētāji jau norādījuši, ka prezidents, šķiet, pārkāpis likumu, jo pat viņš drīkst apžēlot tikai tos notiesātos, kuri to lūguši.