Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Promiles un auto vadīšana Eiropā – dažādas prasības un sodi

© f64/ Edmunds Brencis

Pēc svētkiem sēšanās pie auto stūres reibumā šogad daudziem auto vadītājiem beigusies ar auto vadīšanas tiesību atņemšanu uz laiku, kā arī lieliem naudas sodiem. Vieglprātība var dārgi maksāt, arī izbraucot ārpus Latvijas, jo Eiropas valstīs valda visai liela prasību dažādība attiecībā uz pieļaujamo alkohola daudzumu šoferīša organismā.

Ir valstīs, kurās atļauts braukt tikai skaidrā, citās neliels promiļu daudzums ir atļauts, taču sods par alkohola koncentrācijas pakāpju neievērošanu mēdz būt iespaidīgs - līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro un cietumsodam, liecina If Apdrošināšana apkopotā informācija.

Doties ar savu auto ceļojumā, protams, ir ērti un arī finansiāli izdevīgi, īpaši, ja braucēju skaits ir lielāks kā viens vai divi. Tomēr šoferīšiem jāapzinās, ka ne visās valstīs viena alus vai vīna glāze ir savienojama ar auto vadīšanu. Tādās valstīs kā Bulgārija, Čehija, Horvātija, Ungārija, Rumānija un Slovākijā alkometra radījumam jābūt 0 līmenī. Pretējā gadījumā var nākties maksāt līdz pat 1300 eiro lielu soda naudu. Šķiet, visbargākais sods, par asinīs pieļaujamās alkohola koncentrācijas līmeņa neievērošanu (vai atrašanos narkotisko vielu reibumā), draud Īrijā - tur, iespējams, nāksies šķirties no 5000 eiro un/vai pavadīt sešus mēnešus cietumā, liecina If Apdrošināšana apkopotā informācija par valstīm uz kurām visbiežāk vasarā dodas Latvijas iedzīvotāji.

Pieļaujamā alkohola koncentrācija asinīs auto vadītājiem dažādās Eiropas valstīs

Igaunija - Visiem transportlīdzekļa vadītājiem - 0,2 promiles.


Lietuva - Transportlīdzekļa vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu - 0,4 promiles. Vadītājiem ar īsu stāžu (mazāk par 2 gadiem) un mopēdu, motociklu, triciklu un visu veidu kvadriciklu vadītājiem - 0,0 promiles.


Polija - Visu kategoriju vadītājiem - <0,2 promilēm.


Austrija - Vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu - <0,5 promilēm (no 0,8 promiles tiek atņemtas vadītāja tiesības), vadītājiem, kam vadīšanas pieredze mazāka par 2 gadiem, kā arī profesionāliem transportlīdzekļu vadītājiem - 0,1 promile.


Nīderlande - Vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu, kā arī profesionāliem vadītājiem - 0,5 promiles, vadītājiem ar vadīšanas pieredzi, mazāku par 5 gadiem, - 0,2 promiles.


Apvienotā Karaliste - Vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu - 0,5 promiles, vadītājiem ar īsu stāžu un profesionāliem transportlīdzekļu vadītājiem - 0,0.


Īrija - Vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu, kā arī profesionāliem vadītājiem - 0,5 promiles, vadītājiem ar īsu stāžu - 0,2 promiles.


Vācija - Vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu 1,1 promile tiek uzskatīta par noziegumu, bet par 0,5-1,0 promili vadītājam uzliek sodu, iesācējiem (stāžs īsāks par 2 gadiem, un vadītājiem, kas jaunāki par 21 gadu), kā arī profesionāliem transportlīdzekļu vadītājiem - 0,0.


Portugāle - Vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu - 0,5 promiles, vadītājiem ar īsu stāžu un profesionāliem autovadītājiem - 0,2 promiles.


Itālija - Vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu - 0,5 promiles, vadītājiem ar īsu stāžu un profesionāliem vadītājiem - 0,0.

Francija - Vadītājiem ar vidēju vai lielu stāžu un profesionāliem šoferiem - 0,5 promiles, bet vadītājiem ar stāžu, īsāku par 3 gadiem, kā arī autobusu šoferiem - 0,2.


Dānija - Visu kategoriju vadītājiem - 0,5 promiles.


Somija - Visu kategoriju vadītājiem - 0,22 promiles.


Zviedrija - Visu kategoriju vadītājiem - 0,2 promiles.


Avots: aplikācija Going Abroad (Dodoties uz ārzemēm) - šajā bezmaksas aplikācijā par ceļu satiksmes drošību Eiropā iekļauti visi būtiskie ceļu satiksmes noteikumi un dažas spēles. Lejupielādējiet to pirms došanās uz ārzemēs, tādējādi ietaupot datu viesabonēšanas izdevumus.