Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais ASV vēstnieks NATO skeptisks par alianses iespēju ciešāk sadarboties ar ES

© Scanpix

Sagaidāms, ka Varšavā plānotajā NATO samitā alianse apspriedīs turpmākās sadarbības jautājumus ar Eiropas Savienību (ES), mēģinot panākt saskaņotāku rīcību dažādu apdraudējumu gadījumos, taču tas, visticamāk, var arī nenotikt, intervijā aģentūrai LETA un izdevumam "Defence Matters" sacīja bijušais ASV vēstnieks NATO un Arizonas štata universitātes Makeina Starptautiskās līderības institūta izpilddirektors Kurts Volkers.

Taujāts par iemesliem, bijušais vēstnieks skaidroja, ka attiecīgais jautājums alianses dienas kārtībā atradies jau vismaz 25 gadus. Viņš arī atgādināja, ka pati ES ir mainījusies, un vērtēja, ka mainīsies arī turpmāk. Pirms desmit gadiem tai bija nopietna vēlme pēc savu aizsargspēju stiprināšanas, taču neviens tā arī nevēlējās ieguldīt savu finansējumu.

Volkera ieskatā tas drīzāk izskatījās pēc sava veida komandcentra bez spēkiem, kurus īsti vadīt. "Tolaik tas pat izskatījās pēc sava veida skriešanas pakaļ NATO, taču tas neizdevās. ES pašlaik ir citas problēmas - eirozona, migrācija, Lielbritānijas lēmums par izstāšanos no ES. Tāpat ES paplašināšanās apturēšana," viņš skaidroja.

Bijušais vēstnieks arī norādīja, ka pašlaik vienkārši nav nopietnu diskusiju par ES drošības un aizsardzības politiku. Tomēr ir Kipras jautājums, kas savā ziņā liedz ES un NATO līdz galam strādāt kopā. "Beigu beigās jāsaka, ka par to tiek runāts bieži, bet no tā jau nekas nemainās," viņš skaidroja.

Kā iepriekš intervijā aģentūrai LETA un izdevumam "Defence Matters" atklāja ASV misijas NATO Politikas un ekonomikas nodaļas vadītājs Tamirs Vasers, sagaidāms, ka Varšavā plānotajā NATO samitā alianse apspriedīs turpmākās sadarbības jautājumus ar ES, mēģinot panākt saskaņotāku rīcību dažādu apdraudējumu, tostarp hibrīddraudu, gadījumā.

Vaicāts par turpmāko NATO sadarbību ar ES, Vasers atgādināja, ka NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs vēl salīdzinoši nesen paziņoja, ka ciešākai sadarbībai ar savienību nepieciešama politiskā deklarācija.

"Tas varētu neizklausīties kā kaut kas ārkārtējs, taču NATO un ES vieno kopīgas vērtības un izpratne par draudiem, ar kuriem mums nākas saskarties. Tam visam ir jāmeklē kopīgi risinājumi. Tas ir ļoti nozīmīgi tādām mazām valstīm, kāda ir Latvija, kuras vienkārši nevar atļauties, ka NATO un ES iet katra savu ceļu," viņš sacīja.