Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Nesaskaņota okupētās Krimas teritorijas apmeklēšana uzskatāma par apzinātu atbalstu Krievijai

© Scanpix

Ukrainas likumdošanas neievērošanu, apmeklējot okupētās Krimas teritorijas, Ukraina uzskata par apzinātu atbalstu Krievijai kā valsts agresoram un okupantam, kā arī necieņu Ukrainas teritorijas nedalāmībai un suverenitātei, liecina Ukrainas vēstniecības Latvijā publicētais Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojums.

Vēstniecības mājaslapā skaidrots, ka saistībā ar gadījumiem, kad ārzemju pilsoņi neievēro iebraukšanas kārtību okupētā Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles teritorijā, Ukrainas Ārlietu ministrija kārtējo reizi atgādina, ka ārzemniekiem un personām bez pilsonības ir tiesības iebraukt okupētajā Krimā vienīgi saskaņā ar Ukrainas likumdošanu, starptautiskām tiesību normām un ņemot vērā ANO Ģenerālās Asamblejas pieņemto rezolūciju par "Ukrainas teritoriālo nedalāmību".

Ārzemnieku un personu bez pilsonības iebraukšana okupētajā Ukrainas teritorijā un izbraukšana no tās caur iebraukšanas-izbraukšanas kontrolpunktiem atļauta tikai ar speciālo atļauju.

Saskaņā ar Ukrainas likumdošanu iebraukšanas un izbraukšanas tiesību režīms okupētajā Ukrainas teritorijā tiks piemērots līdz pilnas Ukrainas suverenitātes atjaunošanas minētajā teritorijā.

Ukrainas likumdošanas neievērošanu, apmeklējot okupētās Krimas teritorijas, Ukrainas puse uzskata par apzinātu atbalstu Krievijai kā valsts agresoram un okupantam, kā arī necieņu Ukrainas teritorijas nedalāmībai un suverenitātei.

"Mēs jau kārtējo reizi pieprasām visiem ārzemju pilsoņiem ievērot Ukrainas likumdošanu un starptautiskās tiesību normas. Ukraina adekvāti reaģēs uz jebkādiem noteiktas kārtības neievērošanas faktiem un sauks pārkāpējus pie atbildības, tai skaitā piemērojot ierobežojumus, kas ir paredzēti saskaņā ar Ukrainas likumdošanu, pat līdz iebraukšanas aizliegumam Ukrainas teritorijā," pausts paziņojumā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.