Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievu liberālās partijas vēlas legālu boļševiku revolūcijas nopelšanu

© Scanpix

Divas no Krievijas liberālajām partijām ir apvienojušas spēkus, lai pieprasītu oficiālu 1917. gada boļševiku revolūcijas pārvērtējumu, kā rezultātā taptu starptautiski parakstīts dokuments par totalitāro komunistu režīmu noziegumu atzīšanu.

“Tautas brīvības partija” (The Party of People’s Freedom: PARNAS) un partija “Ābols” (Yabloko) ierosina izstrādāt likumprojektu par legālu 1917. gada 25. oktobra boļševiku apvērsuma nosodīšanu un piespiedu Satversmes sapulces anulēšanu Krievijā 1918. gada janvārī, ziņo krievu mediji. Ar šādiem publiskiem izteikumiem klajā nācis parlamenta kandidāts Andrejs Zubovs priekšvēlēšanu debatēs. Šā gada 18. septembrī Krievijā norisināsies parlamenta vēlēšanas, kuras sākotnēji tika paredzētas vien 2016. gada 4. decembrī.

Zubovs arī publiski izteicās, ka abas liberālās partijas uzskata par svarīgu un nepieciešamu soli Krievijai pievienoties “2006 PACE” deklarācijai, kurā Eiropas Padome stingri nosoda totalitāro režīmu noziegumus. Priekšvēlēšanu diskusiju laikā viņš gan nevarēja izskaidrot, kā tieši plāno panākt minētos soļus, taču meta akmeņus Putina valdības delegācijas lauciņā, kura neatbalstījusi Eiropas Padomi šajā jautājumā toreiz.

Partijas PARNAS sākotnējās saknes bija nereģistrētā politiskā kustībā, kuru vadīja vairāki valdības augsto posteņu turētāji Borisa Jeļcina ēras laikā, tai skaitā arī partijas patrreizējais līeris, ekspremjers Mihails Kasjanovs. Partijas dibināšanas kongress notika jau 2010. gadā, taču tehnisku iemeslu dēļ tai tika liegta reģistrēšanās. Pēc tam, kad 2012. gadā "PARNAS" apvienošanās ar jau reģistrēto Krievijas Republikāņu partiju, 2015. gadā tā piedalījās pašvaldību vēlēšanās, bet līdz šim nav spējusi iekļut Krievijas parlamentā.

Savukārt partija “Ābols” ir viena no vecākajam politiskajām partijām Krievijā, kurai ir ilgstoši noturējusies politiski liberālajā partiju spektrā, un tai piedēvē pat pacifistisku uzskatu popularizēšanu. Taču kopš 1990. gada arī tā nav spējuši iekļūt krievu parlamentā.