Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Gandrīz 2000 Lietuvas saimniecību gada beigās samazinās piena ražošanu

© f64/ Rūta Kalmuka

Gandrīz 2000 Lietuvas piena ražotāju izteikuši gatavību tuvāko trīs mēnešu laikā samazināt ražošanas apjomus, lai saņemtu Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto atbalstu par īslaicīgu un brīvprātīgu ražošanas samazināšanu.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Zemkopības ministrijas Pārtikas rūpniecības nodaļas vadītāja Lilija Tepeliene, pieteikumus šāda atbalsta saņemšanai jau iesnieguši 1990 piena ražotāji, un tie jau nodoti Eiropas Komisijai.

"Sākumā domājām, ka piena ražotājus šis atbalsts neieinteresēs, tomēr tagad redzam, ka pieteikumu ir ne mazums. Tas ir labi - lai viņi izmanto šo atbalstu, bet vēlāk varēs atsākt ražošanu," viņa izteikusies.

Atbalsts tiks maksāts par piena ražošanas apjoma samazināšanu laikā no oktobra līdz decembrim salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu pērn.

Saskaņā ar šiem pieteikumiem kopējais ražošanas apjoms Lietuvā samazināsies par 12 600 tonnām - aptuveni par 3,2-3,5% no visa paredzamā saražotā piena daudzuma, līdz ar to kopējā Lietuvai paredzētā atbalsta summa sasniegtu gandrīz 1,77 miljonus eiro.

EK solījusi maksāt ražotājiem 140 eiro par tonnu nesaražotā piena, bet šī summa var tikt samazināta, ja kopējais pieteikumu skaits visā Eiropas Savienībā (ES) būs ļoti liels.

Jau ziņots, ka jūlija vidū EK pieņēma 500 miljonu eiro vērtu pasākumu paketi lauksaimnieku, jo īpaši piensaimnieku, atbalstam pašreizējo tirgus grūtību pārvarēšanai. 150 miljoni no šīs summas paredzēti tieši par īslaicīgu un brīvprātīgu ražošanas samazināšanu, un, pēc EK aplēsēm, tas aptver aptuveni 1,07 miljonus tonnu piena, bet pārējie 350 miljoni eiro iecerēti kā tiešais atbalsts piena ražotājiem.

Lietuva no šiem 350 miljoniem jau saņēmusi sev paredzētos 13,3 miljonus eiro, un tikpat lielu summu pagājušajā nedēļā piešķīra arī Lietuvas valdība. Šīs naudas izmaksāšanu paredzēts sākt oktobra sākumā.