Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Igors Ivanovs: Nav tā, ka Maskavā priecātos par katru Eiropas problēmu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Pastāv viedoklis, ka Maskavā priecājās par katru jaunu Eiropas problēmu, bet tas neatbilst patiesībai, šodien "Baltijas forumā" sacīja Krievijas Ārlietu padomes priekšsēdētājs Igors Ivanovs.

"Es varu jums apliecināt, ka tas tā nav," teica Ivanovs, paužot, ka Krievija vēloties stabilus un paredzamus partnerus Eiropā.

Ivanovs arī atsaucās uz savu iepriekšējā gada runu, kurā teicis par Eiropas norietu, kura tika uztverta kā pārāk pesimistiska. Viņš norādīja, ka šodien gribētos atzīt, ka tā tiešām bija pārlieku pesimistiska, tomēr to nevar izdarīt. Gada laikā kopš iepriekšēja "Baltijas foruma" nevienai no daudzām Eiropas krīzēm netika rasts risinājums, turpināja Ivanovs.

Viņaprāt, jautājums nav par to, vai Eiropai būs nākama krīze, bet gan par to, cik daudz laika līdz tam. "Katrs bezdarbības gads padara situāciju kontinentā arvien bīstamāku," klāstīja Ivanovs.

Viņš pauda viedokli, ka ES un NATO nav monopols svarīgu jautājumu risināšanai, un vajadzēs sākt plašāku sarunu par Eiropas nākotni. Runājot par "negatīvu tendenču" mainīšanu, Ivanovs pieminēja kompleksu draudu un izaicinājumu izvērtēšanu, tāpat viņš runāja par stratēģiskās plānošanas komitejas izveidi starp Eiropas Savienību un Krieviju, kas piedāvās ilgtermiņa risinājumus Eiropas nākontei.

Runas noslēgumā Ivanovs novēlēja tikt pāri šim "bīstamajām periodam" ar iespējami mazākiem zaudējumiem.

Viņš arī pieminēja, ka Latvijas robežsargi aizturējuši Krievijas propagandas informācijas aģentūras "Rossija segodņa" galveno producenti Ellu Taranovu, kas ieradusies uz Jūrmalā notiekošo "Baltijas forumu". Ivanovs pauda viedokli, ka tas bija saistīts ar vēlmi aizēnot forumu.

Lai gan foruma atklāšanā bija paredzēta arī Krievijas vēstnieka Aleksandra Vešņakova uzruna, viņš pasākuma pirmajā pusē piedalījās, bet runu neteica.

Kā ziņots šodien Jūrmalā notiek politiķa Jāņa Urbanoviča (S) vadītā "Baltijas foruma" konference "Krievija-Eiropas Savienība (ES): savstarpējās atkarības izaicinājumi un jaunās dienaskārtības veidošana", kurā paredzēts turpināt pērn iesākto diskusiju par Krievijas-ES attiecībām un to ietekmējošajiem faktoriem.