Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Latviešu matemātiķe iegūst balvu par dīvaināko grāmatas nosaukumu

© AK Peters

Gadskārtējā konkursā par jocīgāko grāmatas nosaukumu balva piešķirta latvietīšu matemātiķei Dainai Taimiņai, kas sarakstījusi grāmatu par to, kā tamborējot veidot matemātiskus modeļus — Tamborēšanas piedzīvojumi ar hiperboliskajām plaknēm.

Diagrammu balvu ik gadus piešķir žurnāls Bookseller, kas jocīgāko nosaukumu noteic lasītāju balsojumā, vēsta BBC.

Tuvākie D. Taimiņas grāmatas konkurenti bija „Trešā reiha kolekcionējamās karotes”, „Tārpu mednieka novēlojušās domas”, „Autonomu robotu nāvējošās uzvedības vadīšana” un „Zarnu iekaisuma slimības mainīgā pasaule”.

D. Taimiņa strādā ASV Kornela universitātē. Grāmatā viņa izmanto tamborēšanu, lai parādītu hiperbolisko plakņu īpašības. Matemātiķes radītie modeļi, kas atgādina sarežģītus koraļļu veidojumus, ir gan ieguvuši atzinību akadēmiskajā vidē, gan izstādīti mākslas pasākumos.

Žurnāla Bookseller darbinieks aģentūrai Reuters sacīja, ka ir bažījies, vai finanšu krīze, kas ietekmē arī izdevniecības, neiznīcinās arī vienu no prestižajām grāmatniecības balvā. „Grāmatas ar jocīgiem nosaukumiem noteikti cieš vidē, kurā izdevējiem jākoncentrējas uz komerciālākiem izdevumiem — piemēram, nožēlojamām otrās šķiras „slavenību” biogrāfijām vai nomācošajām baltajām grāmatām ar skumjiem bērniem uz vāka,” viņš saka. Tomēr bažām nav bijis pamata, un nav trūcis ne šarmantu nosaukumu, ne balsu par tiem.