Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Stīvens Hokings brīdina no citplanētiešiem

© Scanpix

Slavenais fiziķis Stīvens Hokings ir izteicies, ka citplanētieši visticamāk pastāv, tomēr cilvēkiem vajadzētu visiem spēkiem censties izvairīties no kontakta ar viņiem.

Plaši atzītais astrofizikas speciālists telekanālā Discovery Channel stāstīja, ka ir racionāli pieņemt, ka arī citviet kosmosā eksistē saprātīgas būtnes. Tomēr, viņaprāt, citplanētiešus Zeme interesētu tikai kā iekarojumu un laupīšanas mērķis, lai pēc tam dotos tālāk.

"Ja citplanētieši mūs apciemotu, iznākums būtu līdzīgs tam, kas notika pēc Kolumba ierašanās Amerikā – tas neatnesa labus laikus iezemiešiem," viņš sacīja. Līdz ar to cilvēcei tā vietā, lai mēģinātu ar viņiem sazināties, būtu jādara viss iespējamais, lai no kontakta izvairītos. "Mums atliek vien paskatīties uz sevi, lai ieraudzītu, kā saprātīga dzīvības forma var pārvērsties par ko tādu, ko paši nevēlētos sastapt," viņš skaidro. Citplanētieši, kas uz savas planētas būtu izlietojuši sev nepieciešamos resursus, tos dotos meklēt citviet.

Cilvēki izplatījumā ir sūtījuši zondes ar cilvēku attēliem un diagrammām, kas parāda mūsu planētas atrašanās vietu. Kosmosā ir raidīti arī radiosignāli, un tas darīts cerībā, ka tos varētu uztvert citas civilizācijas. Tomēr mēģinājumi viņus piesaistīt ar saviem signāliem varētu būt riskanti mums pašiem.

"Pēc mana matemātiskā prāta, skaitļi liek domāt, ka ideja par citplanētiešu pastāvēšanu ir racionāla," sacīja S. Hokings. "Lielākais izaicinājums ir izdomāt, kādi viņi varētu izskatīties." Discovery Channel programmā tika piedāvāti dažādi iespējamie citplanētiešu ārienes varianti – gan divkājaini zālēdāji, gan ķirzakām līdzīgi plēsēji. S. Hokings gan norāda, ka lielākā daļa no Visumā sastopamajām dzīvības formām ir tikai vienkārši mikrobi. Viņš domā, ka dzīvība kosmosā var pastāvēt ne tikai uz planētām, bet arī zvaigžņu centrā un pat starpplanētu telpā.