Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Vīnē izsolīs pasaulē lielāko zelta monētu

25. jūnijā Vīnes izsoļu namā "Dorotheum" tiks izsolīta pasaulē lielākā zelta monēta – 2007. gadā Kanādā izgatavotā "Maple Leaf", kuras nominālvērtība ir miljons Kanādas dolāru jeb aptuveni 561 000 latu.

Monētas, kuras diametrs ir 53 centimetri, biezums – 3 centimetri, bet svars – 100 kilogramu, vienā pusē ir attēlota Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kas ir Kanādas oficiālā valsts galva, bet otrā pusē – trīs Kanādas simboli – kļavas lapas. Tā sastāvā ir 99,999% zelta, un tiek lēsts, ka monētas tirgus vērtība pašlaik ir aptuveni 3,2 miljoni eiro, kas vedina "Dorotheum" darbiniekus uz domām, ka izsole būs veiksmīga.

Kanādas Karaliskā naudas kaltuve 2007. gadā vēstīja, ka tā saņēmusi piecus pasūtījumus izgatavot šādas monētas, taču nav precīzi zināms, cik tādu ir izgatavots un cik pārdots. Toties skaidri zināms, ka Vīnē pārdošanā izliktā monēta savulaik piederējusi austriešu investīciju kompānijai "AvW", kuras zaudējumi ekonomiskās krīzes apstākļos noveduši firmu līdz bankrotam. Milzīgā zelta monēta, šķiet, ir viens no tās vērtīgākajiem īpašumiem.