Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Francija vēršas pret musulmaņu galvassegām

© Scanpix

Francijas parlamenta apakšpalātas deputāti otrdienas vakarā pārliecinoši (335 pret 1 balsi) atbalstīja likumprojektu, kas aizliedz sabiedriskās vietās valkāt burkas un nikabus – musulmaņu galvassegas, kas aizsedz valkātāja seju. Paredzams, ka likumprojektu atbalstīs arī Senāts, taču ir iespēja, ka to par nekonstitucionālu var atzīt Konstitucionālā padome.

Likumprojekta autori ir prezidenta Nikolā Sarkozī pārstāvētā konservatīvā Tautas kustības savienība, kas vairākkārt uzsvērusi, ka likuma mērķis ir gan aizsargāt Francijas sekulārās vērtības, gan panākt, lai musulmaņu sievietēm netiktu uzspiests radikālo islāmistu vidū pieņemtais ģērbšanās stils un tādējādi pazemota sieviešu cieņa, vēsta AP. Saskaņā ar šo likumu tā pārkāpējiem draud 150 eiro naudas sods vai arī lekciju par pilsonisko sabiedrību apmeklēšana. Krietni lielāks sods – 30 000 eiro un gads cietumā – draud tiem, kuri piespiedīs sievietes valkāt apģērbu, kas sedz visu ķermeni. Tiem, kuri tā rīkoties piespiedīs nepilngadīgās, likums paredz 60 000 eiro soda naudu un divu gadu ieslodzījumu. Likums attiecas gan uz Francijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem, gan tūristiem un var radīt lielas neērtības viesiem, piemēram, no Saūda Arābijas vai Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Pirms gada veiktais Francijas Iekšlietu ministrijas pētījums liecināja, ka no aptuveni 5 miljoniem valstī dzīvojošo musulmaņu nikabus un burkas regulāri valkā, lielākais, 2000 sieviešu. Tomēr aizlieguma apspriešana izraisījusi plašus protestus musulmaņu kopienā, un novērotāji prognozē, ka nevardarbīgas pretošanās kampaņas ietvaros daudzas musulmaņu sievietes, kuras līdz šim valkāja tikai galvas lakatiņus, varētu pāriet uz radikālo islāmistu vidē pieņemtajām galvassegām. Eiropas musulmaņu savienības vadītāja Malika Hamīdi sarunā ar AP uzsvērusi, ka pieņemtais aizliegums "uzspiež kauna zīmi visiem musulmaņiem", un lielo atbalstu tam skaidrojusi ar Eiropā pieaugošajām bailēm no islāma. Biznesmenis Rašīds Nekkazs, kurš 2007. gadā mēģināja kandidēt uz Francijas prezidenta amatu, pavēstījis, ka izveidošot īpašu fondu, kas apmaksās visus šā likuma dēļ piespriestos naudas sodus.

Interesanti, ka otrdien notikušajā balsojumā nepiedalījās liela daļa opozīcijā esošo sociālistu, taču nevis tāpēc, ka viņi iebilstu pret šo likumu, bet tāpēc, ka nevēlējās balsot solidāri ar valdošo partiju. Daļa sociālistu bija ierosinājuši, ka likuma darbība jāattiecina nevis uz visām sabiedriskajām vietām (tātad arī ielām un tirgiem), bet tikai konkrētiem objektiem – valdības ēkām, slimnīcām, sabiedrisko transportu.

AP uzsver, ka likumā musulmaņu galvassegas tieši pat nav pieminētas – tajā runāts par nepamatotu sejas slēpšanu. Atsevišķi izņēmumi noteikti motociklistu ķiverēm, karnevāla, paukošanas un slēpošanas maskām, medicīniskajām maskām, kas tiek valkātas epidēmiju gadījumos. Līdz ar to likumprojekta autori uzsver, ka tas neattiecas tikai uz musulmaņiem un šā iemesla dēļ nav uzskatāms par diskriminējošu.

Citādi domā organizācija Amnesty International, kuras eksperts Džons Dālhuizens sarunā ar Reuters uzsvēra, ka aizliegums pārkāpj gan tiesības uz izpausmes brīvību, gan tiesības uz reliģisko brīvību. Kairas universitātes islāma teologs Abdelmotī Baijumi intervijā Reuters atzinis, ka Francijā plānotais aizliegums nepārkāpj islāma likumus, jo Korānā par ģērbšanās etiķeti nekas nav sacīts. "Musulmaņu sievietes nikabus valkā nevis reliģiska pienākuma, bet personīgās brīvības dēļ," viņš uzsvēris.

AFP atgādina, ka aprīlī līdzīgs aizliegums pieņemts Beļģijā, bet pašlaik to apspriež Spānijas parlaments. Vairākas pilsētas, piemēram, Barselona, noteikušas savus ierobežojumus musulmaņu galvassegu valkāšanai sabiedriskās vietās. Par aizliegumu iestājas arī Itālijas premjera Silvio Berluskoni valdība.