Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijas vēlēšanās uzvar Merkeles partija

© Scanpix/AFP

Vācijas federālajās vēlēšanās, kas notika šodien, uzvaru ir guvusi Vācijas pašreizējās kancleres Angelas Merkeles pārstāvētā Kristīgo demokrātu savienība. Pēc datiem, kas gūti, aptaujājot vēlētājus pie iecirkņiem, var spriest, ka A. Merkele varēs veidot jauno koalīciju, bet viņas konkurents, sociāldemokrātu pārstāvis Franks Valters Šteienmeijers jau ir atzinis savu sakāvi.

Kristīgie demokrāti varētu būt ieguvuši 33,5 procentus balsu, un, domājams, ka ar tiem būs pietiekami, lai kopā ar Brīvajiem demokrātiem izveidotu centriski labēju valdību, ziņo BBC. A. Merkele ir solījusi, ka jaunā koalīcija izvedīs no krīzes Vācijas ekonomiku, kas ir lielākā Eiropā.

F. V. Šteienmeijers, atzīstot zaudējumu, solīja, ka sociāldemokrāti veidošot „modru opozīciju”. „Vēlētāji ir izlēmuši, un rezultāts Vācijas Sociāldemokrātiskajai partijai ir rūgts,” sacīja politiķis. Rezultāts sociāldemokrātiem ir katastrofa — viņi šajās vēlēšanās ir parādījuši sliktāko rezultātu kopš 2. pasaules kara. Par viņiem balsi ir atdevuši apmēram 23,5 procenti.

2005. gadā sociāldemokrāti kopā ar A. Merkeles kristīgo demokrātu bloku izveidoja lielo koalīciju. Ja A. Merkele nesavāktu gana daudz balsu, līdzīgs iznākums draudēja arī šoreiz. Tomēr pie vēlēšanu iecirkņiem veikto aptauju rezultātiem spriežot, A. Merkelei nu būt lielāka rīcības brīvība, īstenojot savus risinājumus. Kopā ar Brīvajiem demokrātiem viņai varētu būt 48 procenti balsu, un tas plānus iegūt vairākumu parlamentā padara reālus.