Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ebreja lūgšana izraisa terora trauksmi Jaunzēlandē

© Scanpix

Kāds izraēliešu tūrists, kurš pildījis reliģisku rituālu, izbiedējis citus Jaunzēlandes prāmja pasažierus, kuriem licies aizdomīgi, ka jūdaists pie rokas un pieres piesien dīvaina izskata kastītes. Pretterorisma vienībai pārpratumu gan ātri izdevies noskaidrot, ziņo AFP.

"Tas cilvēks stāvēja uz prāmja klāja un pēkšņi sāka siet pie rokām un pieres jocīgas kastītes. Dažiem pasažieriem izskatījās, ka tām pievienoti vadi un nekavējoties tika izsludināta sprādziena briesmu trauksme un informēta policija," stāstījis prāmja operatora - kompānijas Kiwirail - pārstāvis, piebilstot, ka tobrīd uz prāmja atradušies aptuveni 750 cilvēki. Kad prāmis pietauvojies Piktonas pilsētas ostā, to jau sagaidījusi policijas pretterorisma vienība pilnā ekipējumā.

Tā kā aizdomīgais pasažieris nekādu pretošanos nav izrādījis, viņu izdevies aizturēt bez liekiem incidentiem. Vīrietis policistiem pastāstījis, ka ir Izraēlas pilsonis, bet dīvainās ādas kastītes sauc par tefillin - tajās atrodas reliģiski teksti un ticīgie jūdaisti tās izmanto lūgšanu laikā. Policijai nav atlicis nekas cits kā atvainoties aizturētajam un paskaidrot, ka trauksme saistīta ar to, ka Jaunzēlandē jūdaisma tradīcijas nav īpaši labi pazīstamas.

"Šāda reakcija uz reliģisku rituālu bija kļūme un liecina par pārspīlētām bailēm no terorisma, kas valda valstī. Mums tas ir atgādinājums, ka reizēm ir jāapstājas un jāpadomā, pirms izdarām secinājumus," sarunā ar laikrakstu Dominion Post sacījis Jaunzēlandes starprasu attiecību komisārs Džoriss de Bress.