Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Jelena aicina Ķīnu tiešās sarunās risināt ekonomikas jautājumus

© AFP/Scanpix/Leta

Vašingtonai un Pekinai vajadzētu uzturēt tiešus kontaktus par specifisku ekonomikas praksi, sestdien paziņoja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena, aicinot abām pasaules lielākajām ekonomikām vairāk sadarboties, lai gan to attiecības ir sarežģītas.

Jelena ir devusies četru dienu vizītē uz Pekinu, ASV cenšoties mazināt saspīlējumu un uzsvērt iespējas abām lielvarām sadarboties.

Sestdien tikšanās laikā ar Ķīnas vicepremjeru He Lifenu Jelena norādīja, ka pērn divpusējā tirdzniecība sasniedza rekordapmērus, kas apliecina, cik cieši savstarpēji saistītas ir abas valstis.

ASV finanšu ministre uzsvēra, ka abu valstu uzņēmumiem ir plašas iespējas iesaistīties tirdzniecībā un investīcijās. Viņa ari aicināja, ka "tad, kad rodas bažas par konkrētām ekonomikas praksēm, mums vajadzētu un mēs komunicēsim par tām tieši".

Ķīnas vicepremjers He atzina, ka Pekinai ir žēl, ka "negaidīti incidenti" ir lieguši Ķīnai un ASV uzlabot attiecības pēc abu valstu prezidentu Džo Baidena un Sji Dzjiņpina tikšanās pērn novembrī.

Viņš solīja, ka Ķīna "godīgi izpildīs" Jelenas un Ķīnas premjerministra Li Cjana sarunās piektdien panāktās vienošanās.

Tāpat sarunā ar Ķīnas premjerministru Li Jelena uzsvērusi, ka Vašingtonai un Pekinai ir jāsadarbojas globālos ekonomikas un finanšu jautājumos, lai risinātu starptautiskas problēmas, piemēram, parādu slogu.

ASV Finanšu ministrija atklāja, ka Jelenas vizītes mērķis ir paplašināt komunikācijas līnijas, lai izvairītos no pārpratumiem, un izvērst abu valstu sadarbību globālās ekonomikas, klimata pārmaiņu, parādu problēmu un citos jautājumos. Šādu vizīšu laikā amatpersonām parasti ir arī iespēja parunāt par savu valstu izaugsmes perspektīvām.

Sestdien diskusijā ar ekspertiem Jelena uzsvēra, ka izšķiroša ir abu lielvaru sadarbība klimata finansējuma piesaistīšanā.

"Kā abiem pasaulē lielākajiem siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu radītājiem un lielākajiem atjaunīgās enerģijas investoriem, mēs abi esam atbildīgi un mums ie iespējas rādīt ceļu," viņa pauda.

Ķīna pērn paziņoja, ka aptur sarunas par klimata jautājumiem pēc tam, kad toreizējā ASV parlamenta apakšnama - Pārstāvju palātas - spīkere Nensija Pelosi apmeklēja Taivānu, uz kuru pretenzijas izvirza Pekina.

Tomēr tagad sarunas varētu atsākt. Drīzumā vizīte Ķīnā paredzēta ASV sūtnim klimata jautājumos Džonam Kerijam.

Sestdien Jelena tikās arī ar ekonomistēm, uzsverot ASV un Ķīnas attiecību balstīšanu amerikāņu un ķīniešu tautu spēcīgajās saitēs. ASV finanšu ministre atzina, ka ASV un Ķīnas valdībām varētu būt atšķirīga politika, tomēr to tautām ir daudz kopīga.