Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

ASV par masu slepkavības īstenošanu sinagogā uzbrucējam piespriež nāvessodu

© unsplash.com

ASV federālā tiesa ceturtdien piesprieda nāvessodu Robertam Bouersam, kurš sinagogā Pitsburgā pirms pieciem gadiem nošāva 11 cilvēkus.

Tiesnesis nolēma, ka 50 gadus vecais Bouerss jāsoda ar nāvi, izdarot viņam letālu injekciju.

Jau ziņots, ka otrdien 12 zvērinātie vienbalsīgi nolēma, ka Bouersam būtu jāpiespriež nāvessods par apšaudi Dzīvības koka draudzes sinagogā Pitsburgā.

Gaidāms, ka Bouerss spriedumu pārsūdzēs. Arī gadījumā, ja tiesa viņa apelāciju noraidīs, nav skaidrs, kad nāvessods varētu tikt izpildīts, jo prezidenta Džo Baidena administrācija ir noteikusi moratoriju to nāvessodu izpildei, kurus piespriedušas federālās tiesas.

Uzbrukums notika 2018.gada 27.oktobrī, kad Dzīvības koka draudzes sinagogā norisinājās jaundzimušā vārda došanas ceremonija. Atklājot uguni, Bouerss kliedza: "Visiem ebrejiem jāmirst!"

Uzbrukumā tika nogalināti astoņi vīrieši un trīs sievietes vecumā no 54 līdz 97 gadiem, kā arī ievainoti septiņi cilvēki. Pieci no ievainotajiem bija policisti, kas pēc izsaukuma bija ieradušies notikuma vietā.

Policisti atklāja uguni uz Bouersu, viņu ievainojot, un pēc tam viņu aizturēja.

Iepriekš Bouerss bija publicējis antisemītiskus rakstus sociālajā tīklā "Gab.com", kurā tiek izplatītas sazvērestību teorijas.

Apšaude sinagogā Pitsburgā ir upuru skaita ziņā lielākais antisemītiskais uzbrukums ASV vēsturē.