Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti ir satraukti par anomālo mirstības pieaugumu karstuma dēļ

© Dmitrijs Suļžics /F64

Karstuma dēļ nāves gadījumu skaits visā pasaulē pieaug, un līdz gadsimta vidum tas varētu gandrīz četrkāršoties. Tiek lēsts, ka pagājušajā gadā cilvēki bīstami augstu gaisa temperatūru piedzīvoja aptuveni 86 dienas.

Starptautiska veselības ekspertu grupa prognozē anomālu nāves gadījumu skaita pieaugumu karstuma dēļ. Par to ziņo Reuters.


Tā, pēc viņu domām, ja gaisa temperatūra paaugstināsies par diviem grādiem virs pirmsindustriālā laikmeta, nāves gadījumu skaits gada laikā karstuma dēļ līdz šī gadsimta vidum palielināsies par 370%.

Tiek ziņots, ka pērn, gaisam sasilstot par 1,1 grādu, vidēji aptuveni 86 dienas cilvēki piedzīvojuši veselībai bīstamu temperatūru.

"Mēs maksājam ar dzīvībām," ziņojuma izpilddirektore Marina Romanello sacīja par pasaules bezdarbību klimata pārmaiņu jomā.

Eksperti arī norāda, ka karstuma dēļ 2022. gadā zaudēti 490 miljardi darba stundu, kas ir gandrīz par 42% vairāk nekā no 1991. līdz 2000. gadam.

Tajā secināts, ka biežāki karstuma viļņi līdz gadsimta vidum var izraisīt arī pārtikas trūkumu vēl 525 miljoniem cilvēku.

Saskaņā ar jaunākajiem zinātnieku datiem, globālā sasilšana pārsniegs kritisko slieksni pēc 5 gadiem.