Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Starptautisko Sarkanā Krusta federāciju otro reizi tās pastāvēšanas laikā vadīs sieviete

© EPA/Scanpix/Leta

Amerikāņu filantrope un uzņēmēja Keita Forbsa pirmdien tika ievēlēta par Starptautiskās Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrību federācijas (IFRC) prezidenti, kļūstot par otro sievieti šajā amatā.

"Keitas Forbsas ievēlēšana par IFRC prezidenti ir vēsturisks brīdis," atzina federācija savā paziņojumā.

"Šis pagrieziena punkts uzsver IFRC nepārtraukto uzticību dažādībai un dzimumu līdztiesībai savā vadībā," piebilda IFRC.

IFRC, kurai ir nodaļas 191 valstī un kurā ir apmēram 16 miljoni brīvprātīgo, pavēstīja, ka Forbsas ievēlēšana "iezīmē svarīgi pavērsienu uz mūsdienu pasaules sarežģīto problēmu risināšanu".

"Viņas vadībā svarīga joma būs aktuālo klimata pārmaiņu un migrācijas jautājumu risināšana," paziņoja IFRC, piebilstot, ka viņas darba kārtības prioritātes ir arī kopienu iespēju stiprināšana un jauniešu iesaistīšana.

Forbsa, kas ir mācīta auditore ar 40 gadu pieredzi IFRC tīklā, nomainīs Itālijas pārstāvi Frančesko Roku, kurš bijis IFRC prezidents kopš 2017.gada.

Frančesko Roka tika pārvēlēts IFRC prezidenta amatā pērnā gada decembrī, bet šī gada jūnijā paziņoja par ieceri atkāpties no šī amata interešu konflikta dēļ, kas saistīts ar viņa atrašanos Itālijas Lacio reģiona valdības vadītāja amatā.

IFRC paziņoja, ka Forbsa ir labi sagatavota jaunā amata pārņemšanai un viņas amata termiņš sākas uzreiz pēc ievēlēšanas.

Forbsa sākumā bija Amerikas Sarkanā Krusta Fīniksas nodaļas vietējā brīvprātīgā, bet vēlāk kļuva par Amerikas Sarkanā Krusta valdes vicepriekšsēdētāju un brīvprātīgo vadītāju. Pēdējos 17 gadus viņa bijusi IFRC valdes locekle, pēdējā laikā vadot IFRC Audita un riska komisiju.