Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Erdogans: Ukrainai nav vietas ES, jo tajā vēl nav Turcijas

© Scanpix

Turcijas līderim Redžepam Tajipam Erdoganam ir politiska “skaudība” pret Ukrainu, jo ES samitā Briselē tika pieņemts pozitīvs lēmums sākt sarunas par tās pievienošanos savienībai.

Erdogans sacīja, ka ar Ukrainu un Moldovu organizācija rīkosies tāpat kā ar Turciju, “iesaldējot” to pieteikumus, - politiķi citē “Reuters”.

"Kandidātu statusa piešķiršana viņiem nenozīmē, ka viņi kļūs par ES dalībvalstīm. Process sāksies, bet viņi nonāks strupceļā," žurnālistiem pēc vizītes Ungārijā sacīja Erdogans.

Turcijas līderis deva mājienu, ka Tucija ir ES kandidātvalsts jau kopš 2005. gada un ir pelnījusi šo iespēju vairāk nekā Ukraina. Pēc viņa teiktā, ir nepareizi, ka Turcija “gadiem ilgi gaida” pozitīvu lēmumu.

"Nav pareizi, ka Turcija, kas ir vairāk gatava pievienoties ES nekā dažas citas dalībvalstis, jau gadiem ilgi gaida pie durvīm politisko šķēršļu dēļ," viņš sacīja.

Pēc Erdogana teiktā, Turcijai ir lielāks stratēģiskais un ekonomiskais potenciāls, tāpēc tā jau sen ir ieguvusi tiesības “būt ES”.

"ES šī kļūda tagad ir jāmaina," viņš teica.

Turcijas pieteikšanās ES ir “iesaldēta” jau daudzus gadus. Bloka bažas izraisa vairāki iemesli - gan sliktā cilvēktiesību situācija Turcijā, gan reģionālās politikas jautājumi, jo īpaši Vidusjūras austrumu daļā.

Atgādinām, ka Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, pie kura vizītē bija Erdogans, ir dedzīgs Ukrainas pievienošanās ES idejas pretinieks - arī sarunās Briselē par šo jautājumu viņš skaidri pauda savus nodomus, tāpat ES samitā Orbāns uzlika veto 50 miljardu eiro atbalstam Ukrainai.