Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Mediji: Kerijs atstās ASV klimata sūtņa amatu, lai palīdzētu Baidena priekšvēlēšanu kampaņai

© Scanpix/ZUMA Press

Džons Kerijs gatavojas atkāpties no ASV īpašā sūtņa klimata jautājumos amata, lai palīdzētu prezidenta Džo Baidena priekšvēlēšanu kampaņai, vēsta Savienoto Valstu plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz amatpersonu neoficiāli teikto.

Kerijs plāno iesaistīties Baidena kampaņā, popularizējot prezidenta paveikto globālās sasilšanas apkarošanā, ziņo mediji.

Kerijs trešdien informējis Baidenu par saviem nodomiem atstāt klimata sūtņa amatu, bet viņa biroja darbinieki par šo lēmumu uzzinājuši sestdien, norādījušas amatpersonas.

Kerijs ne tikai vadīja ASV delegāciju trijos ANO samitos par klimata pārmaiņām, bet arī efektīvi sadarbojās ar Ķīnu, neraugoties uz sarežģītajām abu valstu diplomātiskajām attiecībām. Kopā abas valstis ir divas lielākās piesārņotājas pasaulē, radot 41% siltumnīcefekta gāzu izmešu.

Viens no Baidena pirmajiem soļiem amatā pēc viņa inaugurācijas 2021.gada janvārī bija ASV atkārtota pievienošanās Parīzes klimata nolīgumam, no kura Savienotās Valstis bija izstājušās pēc iepriekšējā prezidenta Donalda Trampa lēmuma.

Kerijs, kurš pats savulaik bija Demokrātu partijas kandidāts uz prezidenta posteni, atstās klimata sūtņa amata tuvākajos mēnešos, vēsta mediji.

Gaidāms, ka demokrāts Baidens prezidenta vēlēšanās novembrī sacentīsies ar republikāni Trampu.