Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Vācija uz Fukušimas AES nosūtījusi milzīgu sūkni

Vācija 31. martā nosūtījusi uz Fukušimas-1 AES (Japānā) milzīgu sūkni, kuru izmantos, lai sūknētu ūdeni pārkarsušo reaktoru dzesēšanai, ziņo aģentūra DPA.

Firmas Puzmeister sūkņa mehānisma strēle, kuras garums ir 70 metri, ļaus dzesēt reaktoru no augšas.

Kravas lidmašīna no Štutgartes lidostas sūkni nogādās Tokijā, kur tas tiks nodots Tokyo Electric Power Company (Tepco) darbinieku rīcībā. Tuvākajās dienās Vācija Japānai piegādās vēl trīs tādus sūkņus.

Kā ziņo Vācijas mediji Japānas firma Tepco jau izmanto vienu Vācijā ražotu sūkni ceturtā reaktora energobloka dzesēšanai.

Vācijas firmas Puzmeister sūkņus parasti izmanto būvlaukumos betona maisījuma padevei augstceltņu būvju augšējos stāvos, bet tos iespējams izmantot ugunsgrēka likvidēšanā grūti piekļūstamās vietās.

Paredzēts, ka pēc tam vācu sūkņi tiks izmantoti arī betona sūknēšanai, sarkofāga veidošanā virs bojātajiem reaktoriem.

Pēc ārkārtas stāvokļa novēršanas avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas darbība vairs netiks atjaunota, ceturtdien pavēstīja Japānas premjerministrs Naoto Kans.

Japānas valdības vadītājs arī paziņojis, ka tiek izskatīta iespēja par 14 jaunu kodolreaktoru būvniecību līdz 2030.gadam.

Saskaņā ar Japānas enerģētikas politikas vadlīnijām atomenerģija būs galvenais elektroenerģijas avots gan vidējā termiņā, gan ilgtermiņā, un līdz 2030.gadam plānots uzbūvēt vēl vismaz 14 reaktorus, no kuriem deviņi jāpabeidz līdz 2020.gadam.

Gandrīz trīs nedēļas pēc 11.marta postošās zemestrīces un tās izraisītā cunami situāciju Fukušimas atomelektrostacijā joprojām nav izdevies stabilizēt.

Jau ziņots, trešdien "Tokyo Electric Power" (TEPCO) valdes priekšsēdētājs Cunehisa Kacumata paziņoja, ka ņemot vērā postījuma apmēru un uz tiem uzlietā sālsūdens daudzumu,tiks norakstīti pirmie četri reaktori.Viņš pieļāva iespēju, ka varētu tikt atjaunota pašlaik apturētā 5. un 6.rektora darbība.

Pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās.