Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Sodu saņēmis Turcijas pilsonis, kurš izraisot kuģa katastrofu, nonāvējis 94 cilvēkus

© pexels.com

Tiesa Itālijā trešdien piesprieda 20 gadu cietumsodu Turcijas pilsonim, kurš kā cilvēku kontrabandists bija iesaistīts 94 migrantu bojāejā kuģa katastrofā pērn.

Tiesa Krotones pilsētā Itālijas dienvidos atzina 29 gadus veco Turcijas pilsoni Ginu Ufuku par vainīgu vairākos noziegumos, tai skaitā kuģa katastrofas izraisīšanā un nelegālās imigrācijas veicināšanā.

Tiesa arī nolēma, ka viņam jāsamaksā trīs miljonu eiro naudassods un jāsamaksā kompensācijas civiliem prasītājiem.

Ufuks, kurš ir noliedzis, ka būtu atbildīgs par avarējušo kuģi, bija viens no četriem cilvēku kontrabandistiem uz migrantu kuģa, kas pērnā gada 26.februārī nogrima vētras laikā pie Kalabrijas reģiona piekrastes.

Kuģis veda apmēram 180 migrantus no Afganistānas, Irānas, Pakistānas un Sīrijas, tai skaitā daudzus bērnus. Tas bija izbraucis no Turcijas un nogrima dažus metrus no krasta.

Dienām ilgi pēc šīs kuģa katastrofas pludmalēs tika izskaloti līķi un kuģa atlūzas.

No četriem cilvēku kontrabandistiem, kas bija uz šī kuģa, viens gāja bojā kuģa katastrofā, bet vēl diviem draud tiesa.

Ufuks trešdien tiesā paziņoja, ka bijis nolīgts par kuģa mehāniķi, bet nav to vadījis.

"Man bija jābēg no Turcijas politisku iemeslu dēļ," viņš apgalvoja, paskaidrojot, ka esot bijis ieslodzīts cietumā par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana kritizēšanu.

Pēc šīs kuģa katastrofas Itālijas premjerministre Džordža Meloni solīja vērsties pret cilvēku kontrabandistiem, piespriežot bargākus sodus un piešķirot kvotas strādnieku uzņemšanai no valstīm, kuras palīdz apkarot cilvēku kontrabandistus.