Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas izlūkdienestu uzdevumā sabojā ministra un žurnālista automašīnas Igaunijā

© Kaspars Krafts / F64

Laika posmā no pagājušā gada decembra līdz šā gada februārim Igaunijas Drošības policija (KaPo) aizturējusi desmit personas saistībā ar aizdomām, ka tās rīkojušās Krievijas izlūkdienestu uzdevumā, tostarp bojājot Igaunijas iekšlietu ministra un kāda žurnālista automašīnas.

Saskaņā ar KaPo rīcībā esošo informāciju šo darbību mērķis bija sēt bailes un radīt spriedzi Igaunijas sabiedrībā.

Kā liecina izmeklēšanas dati, aizdomās turamie darbojās pēc Krievijas drošības dienestu norādījumiem, pildot dažādas funkcijas, piemēram, vācot informāciju uzbrukumu sagatavošanai un dažus no tiem īstenojot. Cita starpā viņi tika kūdīti veikt tādus nodarījumus kā sabojāt ministra un žurnālista automašīnas un apgānīt pieminekļus.

Igaunijas ģenerālprokurore Trīnu Oleva paskaidroja, ka ir izvirzītas sākotnējās aizdomas, kas tiks pārbaudītas kriminālizmeklēšanas ietvaros.

Jau ziņots, ka decembra sākumā tika izsisti logu stikli Igaunijas iekšlietu ministra un sociāldemokrātu līdera Lēnemetsa privātajam automobilim. Līdzīgi Tallinā tika sabojātas vēl divas automašīnas, no kurām viena pieder portāla "Delfi.ee" krievu redakcijas galvenajam redaktoram Andrejam Šumakovam.

Februāra sākumā kļuva zināms, ka KaPo aizturējusi divus vīriešus aizdomās par igauņu leģionāru pieminekļu apgānīšanu Zilajos kalnos, Austrumviru apriņķī, šā gada 23. un 31.janvārī. Igaunijas tiesībsargājošajām institūcijām ir aizdomas, ka pavēle par nozieguma izdarīšanu nākusi no Krievijas.