Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

VIDEO. Publiskota pēdējā saruna no reisa MH370, kurā pazuda pasažieru lidmašīna

© Ekrānuzņēmums

Pirms 10 gadiem - 2014. gada 8. martā - pēkšņi no radara ekrāniem pazuda "Malaysia Airlines” lidmašīna, kas bija ceļā no Kualalumpuras lidostas Malaizijā uz Pekinu Ķīnā. " Lidmašīnā bija 227 pasažieri un 12 apkalpes locekļi.

Pulksten 1.19 pēc tam, kad “Boeing 777” kapteinis jau bija sazinājies ar gaisa satiksmes torni, informējot, ka MH370 atbilstoši lidojuma plānam no Kualalumpuras gaisa satiksmes kontroles zonas pāriet Vjetnamas Hošiminas gaisa satiksmes zonā, aviolainera otrais pilots Fariks Abduls Hamids pateica “Ar labu nakti, Malaizijas trīs - septiņi - nulle” . Un tie bija pēdējie vārdi, ko dzirdēja gaisa kontroles dienests.

Neatkarīgā rakstīja, ka jau sākotnēji izmeklētāji vēlāk norādīja uz kādu dīvainību, proti, šie vārdi izteikti pēc tam, kad atslēdzās (vai tika atslēgta) viena no divām saziņas sistēmām ar gaisa satiksmes kontrolieriem uz zemes. Pēc šiem vārdiem atslēdzās (vai tika izslēgta) arī otra saziņas sistēma, tādējādi pilnībā pārtraucot iespēju ar gaisa kuģi sazināties vārdiski. Pēc tam lidmašīna pazuda no Kualalumpuras un Hošiminas radariem. Militārie radari fiksēja, ka lidmašīna, kas tobrīd atradās aptuveni 10 km augstumā strauji pacēlās līdz 13 km, bet pēc tam nolaidās līdz 7 km augstumam un vienlaikus mainot kursu pretējā virzienā. Vēlāk tā vēl reizi mainīja kursu - pagriežoties uz Indijas okeāna pusi. Saziņas pārtrūkšanas brīdī lidmašīna atradās aptuveni pusceļā starp Malaizijas dienvidu pilsētu Kota Baharu un Vjetnamas dienvidu punktu. No lidmašīnas netika saņemti signāli par tehniskām ķibelēm, neatbilstošiem laika apstākļiem vai citām grūtībām. Pēc satelītkomunikācijas datiem, lidmašīna vēl atradusies kustībā un raidījusi signālus vismaz 7 stundas. Pēdējais signāls tika saņemts pulksten 8.19, tas ir brīdī, kad tai varētu sākt beigties degviela.Visu rakstu var izlasīt šeit.

Tagad, pēc 10 gadiem, iespējams, tiks atsākta pazudušās pasažieru lidmašīnas meklējumi Indijas okeāna dienvidos. ASV Teksasas štatā bāzētā kompānija "Ocean Infinity" ir piedāvājusi meklēt lidmašīnu.