Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Grieķijas studentu protestā izceļas sadursmes ar policiju

© Pixabay

Grieķijā studentu demonstrācijā pret privātajām universitātēm piektdien Atēnās izcēlušās sadursmes starp protestētājiem un policistiem.

Studenti protestēja pret valdības plāniem no 2025. gada atļaut atvērt privātās universitātes. Viņi bažījas, ka valsts universitātes varētu tikt atstātas novārtā un augstākā izglītība kļūs arvien elitārāka. Protestētāji arī norāda, ka pašlaik Grieķijas konstitūcija aizliedz privātās universitātes.

Demonstrācijā Atēnās piedalījās aptuveni 17 000 studentu, liecina policijas aplēses.

Policija izmantoja asaru gāzi, lai atturētu studentus no parlamenta, kur plānots balsojums par likumprojektu, kas privāto augstskolu diplomus pielīdzinās valsts universitāšu diplomiem. Likumprojekts arī ļaus ārvalstu universitātēm darboties Grieķijā, izmantojot bezpeļņas statusu, lai gan tās iekasē mācību maksu.

Protestētāji skandēja: "Nē izglītībai dažiem un izredzētajiem, bezmaksas izglītība visiem!"

Viens no protestētājiem ziņu aģentūrai AFP pauda viedokli, ka reforma iedragās valsts universitāšu diplomus un apdraudēs reģionālās koledžas mazākās Grieķijas pilsētās. "Turīgāki studenti varēs iestāties augstskolās ar zemākām sekmēm. Viņi vienkārši samaksās un iegūs grādu," AFP sacīja 19 gadus vecais protestētājs.

Valdība apgalvo, ka jaunais likumprojekts ļaus Grieķijas valsts universitātēm veidot partnerattiecības ar ārvalstu akadēmiskajām iestādēm, tādējādi uzlabojot to starptautisko pievilcību. Valdība arī uzsvēra, ka ieviesīs stingrus noteikumus privātajām iestādēm.