Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija izraida Krievijas vēstniecības diplomātu

© pexels.com

Igaunijas Ārlietu ministrija otrdien izsauca Krievijas vēstniecības pagaidu pilnvaroto lietvedi un iesniedza viņam notu, kurā paziņoja, ka Krievijas vēstniecības darbinieks ar diplomātisko statusu ir pasludināts par nevēlamu personu. 

Iesniedzot notu, Ārlietu ministrija informēja Krievijas vēstniecības pārstāvi, ka Igaunija negrasās paciest Krievijas darbības, kas vērstas pret tās neatkarību un suverenitāti, un uzskata par nepieciešamu to ļoti skaidri paust.

Ir jāizbeidz Krievijas specdienestu koordinētās hibrīdoperācijass, kas vērstas pret Igaunijas drošību, paziņoja ministrijas preses dieensts.

Kā informēja ministrijā, Igaunija šo jautājumu apspriež arī ar partneriem un sabiedrotajiem un ir gatava īstenot papildu pasākumus, ja tas būs nepieciešams, lai aizsargātu savu sabiedrību un vērtības.

Arī Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna uzsvēra, ka Krievijas vēstniecība ar savām darbībām ir nelikumīgi iejaukusies Igaunijas iekšējās lietās.

Cahkna paskaidroja, ka Krievijas vēstniecība ir iejaukusies justīcijas procesā, kad ieguva krimināllietas dokumentus un veicināja to publicēšanu Krievijas sociālās saziņas vietnēs.

"Es arī uzsveru, ka Krievijas specdienestu koordinētās darbības pret Igauniju, arī hibrīdoperācijas, kas vērstas pret drošību, ir nepieņemamas un ir jāpārtrauc," viņš sacīja.

"Mēs nepaciešam un nepieņemam iejaukšanos Igaunijas iekšējās lietās un ātri un konkrēti reaģēsim uz šādu situāciju. Izraidot diplomātu, mēs parādām, ka Igaunija nepieļauj nekādas ārvalstu organizētas aktivitātes savā teritorijā," pauda Cahkna.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Drošības policija (KaPo) no decembra līdz februārim aizturējusi desmit personas saistībā ar aizdomām, ka tās rīkojušās Krievijas izlūkdienestu uzdevumā, tostarp bojājot Igaunijas iekšlietu ministra un kāda žurnālista automašīnas, kā arī apgānot igauņu leģionāru pieminekļus.

Notiekošā kriminālizmeklēšana liecina par Krievijas īpašo dienestu koordinētu hibrīdoperāciju pret Igaunijas drošību, kuras mērķis ir izraisīt bailes un spriedzi sabiedrībā, KaPo paziņoja februārī.