Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Tuvojas kosmosa notikums, ko var novērot vien reizi dzīvē

© Pixabay

Tiek paredzēts, ka nākamā gada septembrī notiks rets kosmisks sprādziens, par kuru kosmosa aģentūra NASA paziņojusi, ka "iespēja to noskatīties ir vienu reizi mūžā".

"Novas" sprādziens būs redzams ar neapbruņotu aci, neskatoties uz to, ka tas notiek 3000 gaismas gadu attālumā no Zemes.

Tas notiks, kad zvaigžņu sistēma T Coronae Borealis (T CrB) eksplodēs pēc kodoltermiskās reakcijas starp sistēmas balto punduri (mirušas zvaigznes kodols) un tās kaimiņu - sarkano milzi.

"Kad sarkanais milzis kļūst nestabils no pieaugošās temperatūras un spiediena, un sāk izmest savus ārējos slāņus, baltais punduris šo vielu savāc uz savas virsmas. Laika gaitā baltā pundura blīvā atmosfēra uzkarst un rodas kodoltermiska reakcija, kas izraisa novu, ko mēs redzam no Zemes, " tiek skaidrots kosmosa aģentūras mājas lapā.

Tiem, kas vēlas redzēt novas parādīšanos, vajadzētu meklēt Corona Borealis zvaigznāju jeb "Ziemeļu vainagu" — nelielu loku netālu no Vēršu dzinēja un Herkulesa zvaigznājiem, norāda NASA. "Šeit uzliesmojums parādīsies kā" jauna" spoža zvaigzne."

Pēc tam tā kļūs blāva un var nebūt redzama vēl 80 gadus, apgalvo NASA, piebilstot, ka sistēma pēdējo reizi eksplodēja 1946. gadā.