Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 764. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:14]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 28. martā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:14. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atklājis, ka krievi, iespējams, gatavojas veikt jaunu ofensīvu, kas gaidāma maija beigās vai jūnijā. Viņš neprecizēja, kura fronte varētu tikt apdraudēta, ziņo pravda.com.ua.

20:52. Vācija paziņojusi par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai, un tajā iekļauti bezpilota lidaparāti, atmīnēšanas aprīkojums, munīcija, transportlīdzekļi, ieroči, maskēšanās aprīkojums un satelītu sakaru sistēma.

Jaunajā palīdzības paketē cita starpā ir 14 visurgājēji "Warthog", 120 milimetru šāviņi tankiem "Leopard 2" un 4000 155 milimetru šāviņu.

19:18. Okupētajā Krimā jūrā iegāzusies Krievijas kara lidmašīna, paziņojis Sevastopoles okupācijas administrācijas vadītājs Mihails Razvozžajevs.

Pēc viņa teiktā, pilots katapultējies, izdzīvojis, un glābēji viņu jau izcēluši.

18:00. Baltais nams ceturtdien nodēvēja Krievijas līderus par "mēslu tirgotājiem" saistībā ar viņu centieniem teroraktu Piemaskavas koncertzālē sasaistīt ar Ukrainu.

"Mans tēvocis mēdza teikt, ka labākie mēslu tirgotāji bieži vien savus paraugus nes mutē. Krievijas amatpersonas, šķiet, ir diezgan labi mēslu tirgotāji," žurnālistiem sacīja Baltā nama nacionālās drošības jautājumu pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs, nosodot Krievijas "bezjēdzīgo propagandu".

17:12. Bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders intervijā ziņu aģentūrai DPA pieļāva, ka viņa draudzība ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu var sekmēt kara izbeigšanu Ukrainā.

"Mēs daudzus gadus saprātīgi strādājām kopā. Iespējams, tas joprojām var izrādīties noderīgi, lai nonāktu pie sarunu ceļā panākta risinājuma. Es citu ceļu neredzu," sacīja bijušais kanclers.

16:42. Maskavā policija pēdējo 24 stundu laikā aizturējusi piecus neatkarīgos žurnālistus, no kuriem viens ticis piekauts, ceturtdien paziņojusi nevalstiskā organizācija "OVD-Info". Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā žurnālista darbs Krievijā kļuvis vēl bīstamāks un par Kremļa naratīva apšaubīšanu tiek piemēroti bargi sodi.

15:53. Ukrainā ieradusies Francijas delegācija, tai skaitā arī Francijas Nacionālās asamblejas vadītāja Jaela Brauna-Piveta, ziņo pravda.com.ua.

Brauna-Piveta mikroblogošanas vietnē "X" norādīja, ka vizītes mērķis ir apliecināt atbalstu Ukrainas tautai.

13:55. Informācija par Krievijas armiju, kas gatavojas sākt ofensīvu Harkivas pilsētai, ir daļa no Krievijas baiļu propagandas kampaņas un neatbilst patiesībai, atsaucoties uz Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centra sacīto, ziņo pravda.com.ua.

12:05. Krievija pārvieto Pleskavā izvietotās kara transporta lidmašīnas "Il-76" uz 2700 kilometru attālo Hantu-Mansu reģionu, jo bažījas par iespējamiem Ukrainas gaisa uzbrukumiem, ziņo igauņu laikraksts "Louna-Eesti Postimees".

Pleskavas lidlaukā esošajām transporta lidmašīnām "Il-76" pagājušā gada 29.augustā uzbruka Ukrainas bezpilota lidaparāti, kā rezultātā tika iznīcinātas četras lidmašīnas un bojātas vairākas citas. Tā kā Ukrainas lidrobotu uzbrukumi Krievijas mērķiem ir pastiprinājušies, Krievijas gaisa spēki ir nolēmuši pārvietot transporta lidmašīnas no Pleskavas uz drošāku vietu - uz Sibīriju, ziņoja "Louna-Eesti Postimees".

11:08. Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi 26 lidrobotus, ko Krievija raidīja uz mērķiem Ukrainā, ceturtdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Krievija naktī apšaudīja Ukrainu ar trim spārnotajām raķetēm "H-22" un raķeti "H-31P" no Melnās jūras un zenītraķetēm "S-300" no Doneckas apgabala, kā arī raidīja uz mērķiem Ukrainā 28 uzbrukuma lidrobotus "Shahed", platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

26 "Shahed" tika notriekti virs Odesas, Harkivas, Dņipropetrovskas un Zaporižjas apgabaliem.

10:23. Krievijas ārējā izlūkdienesta vadītājs Sergejs Nariškins nedēļas sākumā apmeklēja Phenjanu, lai apspriestu sadarbību drošības jomā, ceturtdien vēsta Ziemeļkorejas ziņu aģentūra. Nariškina vizīte Phenjanā ilga no 25.marta līdz 27.martam, un tās laikā viņš tikās ar Ziemeļkorejas valsts drošības ministru Ļi Čandē. Amatpersonas apsprieda abu valstu sadarbības pastiprināšanu, "lai cīnītos ar pieaugošo spiegošanu un sazvērestībām, ko veic naidīgie spēki", ziņoja aģentūra KCNA. Gan Krievijai, gan Ziemeļkorejai ir piemērotas starptautiskas sankcijas - Maskavai par iebrukumu Ukrainā, bet Phenjanai par kodolieroču izmēģinājumiem.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 439 970 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 780 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6914 tankus, 13 237 bruņutransportierus, 10 963 lielgabalus un mīnmetējus, 1021 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 729 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8590 bezpilota lidaparātus, 2017 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 595 automobiļus un autocisternas, kā arī 1800 specializētās tehnikas vienības.

07:45. Krievijas Komi Republikas militārā tiesa trešdien piespriedusi sešu gadu cietumsodu aktīvistam par Krievijas iebrukuma Ukrainā kritizēšanu internetā.

Tiesa atzina 35 gadus veco Nikolaju Farafonovu par vainīgu "publiskā kūdīšanā uz teroraktiem", ziņoja vietējie mediji.

00:10 Uz katru ukraiņu karavīru ir milzīgs skaits krievu, no kuriem lielākā daļa iet bojā vai tiek ievainoti.

Situācija Bahmutas virzienā netālu no Chasovoy Yar ir diezgan sarežģīta vairāku iemeslu dēļ.

"Uz vienu Ukrainas Aizsardzības spēku karavīru pretīm šobrīd ir aptuveni 7-10 Krievijas Federācijas militārpersonas un mums ir ārkārtas nepieciešamība pēc rezervēm. Tāpēc ceru,ka tomēr tiks pieņemts mobilizācijas likums un mēs spēsim daudz labāk aizstāvēt savu valsti,” Espreso sacīja aizsargs.