Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

ASV ir vienu soli tuvāk tam, lai aizliegtu vietni "TikTok"

© pexels.com

ASV Senāts, otrdienas vakarā balsojot par vairākiem ar iekšējo un ārējo drošību saistītiem likumprojektiem, atbalstīja lēmumu, kas paredz aizliegt Savienotajās Valstīs sociālo tīklu "TikTok", ja tā īpašniece Ķīnas kompānija "ByteDance" to nepārdos.

Par balsoja 81 senators, bet 18 bija pret.

Pārstāvju palātas republikāņu lēmums saistīt "TikTok" ar ārvalstu palīdzības paketi Ukrainai, Izraēlai un Taivānai, kas ir prezidenta Džo Baidena prioritāte, paātrināja aizlieguma pieņemšanu pēc tam, kad Senātā bija iestrēdzis atsevišķs likumprojekts ar sešu mēnešu pārdošanas termiņu, jo likumdevējiem radās bažas, ka pusgads ir pārāk īss laiks tik sarežģītam desmitiem miljardu dolāru vērtam darījumam.

Senāta pieņemtais likumprojekts, ko Baidens solījis parakstīt trešsien, noteic, ka "ByteDance" jāpārdod "TikTok" deviņu mēnešu laikā, bet šis termiņš var tikt pagarināts vēl par trim mēnešiem, ja pircējs jau ir atrasts un notiek pārdošanas process.

Tiek prognozēts, ka "ByteDance" mēģinās apstrīdēt likumu tiesā, apgalvojot, ka tas atņemtu "TikTok" lietotājiem brīvas izteikšanās tiesības. Tiesas procesi varētu ievērojami aizkavēt Kongresa noteikto termiņu vai bloķēt likuma stāšanos spēkā.

Abu partiju pārstāvji, kā arī izlūkdienestu amatpersonas ir paudušas bažas, ka Ķīnas varasiestādes varētu piespiest "ByteDance" nodot tām amerikāņu lietotāju datus vai likt uzņēmumam palielināt to interesēm labvēlīgu "TikTok" saturu un ierobežot tām nevēlamu saturu. "TikTok", kam ASV ir 170 miljoni lietotāju, ir noliedzis apgalvojumus, ka to varētu izmantot kā Ķīnas valdības instrumentu, un ir paziņojis, ka nav kopīgojis ASV lietotāju datus ar Ķīnas iestādēm.

ASV valdība nav publiski sniegusi pierādījumus, kas liecinātu, ka "TikTok" ir kopīgojis ASV lietotāju datus ar Ķīnas valdību vai ietekmējis uzņēmuma populāro algoritmu, kas noteic to, ko redz ASV dzīvojošie lietotāji.

Vairākos ASV štatos ir ierobežojumi un aizliegumi "TikTok" izmantošanai sabiedrisko institūciju ierīcēs.