Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas banka plāno apgrozībā laist 1,5 eiro monētu

© Lietuvas banka

Visiem ir zimāmas 1 vai 2 eiro monētas. Taču drīzumā Lietuvas Banka laidīs apgrozībā eiro monētu ar nedaudz negaidītu vērtību - 1,5 eiro, informē portāls tv3.lt.

Dīvaina ir ne tikai monētas nominālvērtība, bet arī tās tematika - pasaka "Divpadsmit brāļi, kas lido ar melnajiem putniem". Tā ir labi zināma lietuviešu tautas pasaka par māsu, kura meklē savus noburtos brāļus. Melnie spārni simbolizē noslēpumainu un maģisku pasauli, kurā nav viegli iekļūt.

Pasaka uzsver sadarbības, neatlaidības un apņēmības nozīmi izaicinājumu pārvarēšanā. Šī pasaka ir vērtīgs mācību līdzeklis, kas nodod nākamajām paaudzēm tautas vērtības un morāli”, - tā jauno monētu prezentē Lietuvas Banka.

Monēta tiks izgatavota no vara un niķeļa sakausējuma. Tās diametrs ir 27,50 mm un svars 11,10 g. Salīdzinājumam parastās 2 eiro monētas diametrs ir 25,75 mm un svars 8,50 g.

Kā informē Lietuvas Banka, jaunās 1,5 eiro piemiņas monētas māksliniece ir Egle Žemaite. Jaunās monētas paredzamais iepriekšējas izplatīšanas sākums ir 15.05.2024. un izlaišanas datums 2024. gada 22. maijā. Jaunās monētas tirāža ir 30 tūkst. gab., un cena EUR 2,50 (ar PVN). Jaunā monēta tiks kalta uzņēmumā UAB "Lietuvas monētu kaltuve".