Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 796. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:19]

© Unsplash

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 29. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:19 Pieaudzis bojāgājušo un cietušo skaits Krievu apšaudītajā Odesas pilsētā. Tiek ziņots par 4 cilvēkiem, kas gājuši bojā un 28 ir ievainoti, ziņo medijs "Ukrainska Pravda"

Olehs Kipers, Odesas apgabala militārās pārvaldes vadītājs, piebilst, ka "Ievainoto cilvēku vidū ir arī kāds 12 gadus vecs zēns. Visi cietušie saņem nepieciešamo ārstēšanu."

22:03 Aizvadītajā diennaktī Ukrainas un Krievijas spēki sadūrās kopumā 93 reizes. Krievi veica 4 spārnoto raķešu uzbrukumus un 35 gaisa triecienus, kā arī 56 uzbrukumus no daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmām Ukrainas spēku un civilo iedzīvotāju apmetņu pozīcijām.

Tikmēr Ukrainas Aizsardzības spēku lidmašīnas uzbruka piecām Krievijas personāla grupām, savukārt raķešu spēku un artilērijas vienības uzbruka vienai Krievijas personāla kopai.

21:16 Krievijas uzbrukumā Odesai ievainots bijušais Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Serhijs Kivalovs, turpina ziņot medijs "Ukrainska Pravda". Medija avoti informē, ka bijušajam CVK priekšsēdētājam šobrīd tiek veikta operācija.

Kivalovs ir arī Nacionālās universitātes Odesas Juridiskās akadēmijas vadītājs. Pēc policijas ziņām, cietis arī akadēmijas prorektora vietnieks Vasiļjevs.

20:08 Krievijas armija veikusi raķešu triecienu pa Odesas pilsētu. Šobrīd ir informācija, ka Nacionālās universitātes Odesas Juridiskās akadēmijas Studentu pilī cietuši astoņi cilvēki un izcēlies ugunsgrēks, vēsta "Ukrainska Pravda".

Olehs Kipers, Odesas apgabala militārās pārvaldes vadītājs, savā kanālā vietnē "Telegram" piebilst, ka "Ir postījumi dzīvojamām ēkām un civilajai infrastruktūrai. Visi nepieciešamie dienesti atrodas uz vietas."

18:58 NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka Ukrainai "vēl nav par vēlu" uzvarēt karā, piekrītot Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, ka Kijivai nepieciešams vairāk ieroču.

Stoltenbergs norādīja, ka Ukraina jau mēnešiem ilgi bijusi spiesta racionāli un taupīgi izmantot munīciju. "Taču vēl nav par vēlu, lai Ukraina gūtu pārsvaru," kopīgā preses konferencē ar Zelenski uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

Stoltenbergs atzina, ka ASV militārās palīdzības ilgstošā kavēšanās radījusi "nopietnas sekas kaujas laukā", bet uzsvēra, ka palīdzība ir ceļā. "Mūsu sabiedrotie apsver, ko vēl varētu darīt, un es drīzumā sagaidu jaunus paziņojumus. Tāpēc mēs cītīgi strādājam, lai apmierinātu Ukrainas steidzamās vajadzības," viņš solīja.

17:59 Saskaroties ar neveiksmēm kaujas laukā, Ukraina izmanto tāla darbības rādiusa bezpilota lidaparātus, lai iekļūtu Krievijas teritorijā tālu aiz frontes līnijām, sasniedzot naftas pārstrādes rūpnīcas, lidlaukus un loģistiku.

Kā raksta The Wall Street Journal, triecienu mērķis ir samazināt degvielas piegādes Krievijas armijai un atņemt Maskavai eksporta ieņēmumus kara finansēšanai. Pārceļot karu uz Krieviju, Kijeva var arī piespiest Maskavu pārdislocēt savas pretgaisa aizsardzības sistēmas prom no frontes līnijas.

17:38 Aizsardzības spēkiem izdevies stabilizēt situāciju Časovojaras apgabalā Bahmutas virzienā Doņeckas apgabalā, taču jebkurā brīdī situācija var mainīties.

16:05 Pagaidām Ukraina nesaņem visu solīto palīdzību no ASV. Kā ziņo UNIAN korespondents, prezidents Vladimirs Zelenskis to paziņojis kopīgā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu Kijevā.

Kā sacīja valsts vadītājs, šodien Ukraina ar NATO partneriem detalizēti apspriež situāciju kaujas laukā, Ukrainas spējas un starptautisko partneru spējas atbalstīt Ukrainas aizsardzības spēkus.

14:52 Satelīti parādījuši, cik Krievijas bumbvedēju ar raķetēm Tu-22M3 atrodas Mozdokas lidlaukā Krievijas Federācijā, no kurienes šīs lidmašīnas paceļas, lai ar Kh-22 raķetēm veiktu masīvus uzbrukumus Ukrainai.

Saskaņā ar Defence Express, atsaucoties uz satelīta fotoattēliem no OSINT analītiķa ar segvārdu Evergreen Intel, 22. aprīlī seši Tu-22M3 stratēģiskie bumbvedēji, četri Su-24M/MR lidmašīnas un aptuveni divi desmiti dažāda veida helikopteru.

13:54 Okupācijas Krievijas armijas dienvidu militārā apgabala bruņotajos formējumos valda pamestība.

Par to ziņo Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direkcija.

Kopumā, kā minēts, vairāk nekā 18 tūkstoši Krievijas militārpersonu rajona militārajās daļās atstāja dienestu bez atļaujas .

12:48. Krievijas uzbrukumā svētdien, 28. aprīļa, pēcpusdienā okupantu bezpilota lidaparāts sabojāja rūpniecisko objektu Mikolajivas apgabalā, ziņo pravda.com.ua. Informācija par cietušajiem nav.

11:43. Svētdien, 28. aprīlī, Harkivas pilsētā un tuvējos rajonos tika atjaunota digitālās TV apraide, raksta pravda.com.ua.

Kā iepriekš ziņojām, tad 22. aprīlī Krievijas armija veica triecienu televīzijas infrastruktūras objektam Harkivā - Harkivas televīzijas tornim. Uzbrukuma rezultātā Harkivā un tuvējos rajonos nebija digitālās televīzijas signāla.

10:58. Ukrainas aizsardzības spēki pagājušajā diennaktī atvairīja 131 Krievijas uzbrukumu, ziņo pravda.com.ua.

09:57. Krievijas armija pēdējās diennakts laikā bombardējusi Zaporožijas apgabalu 346 reizes, iznīcinot dzīvojamās ēkas un ievainojot vienu civiliedzīvotāju, raksta pravda.com.ua.

08:47. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 467 470 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1320 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7285 tankus, 14 007 bruņutransportierus, 11 985 lielgabalus un mīnmetējus, 1051 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 778 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9528 bezpilota lidaparātus, 2124 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 109 automobiļus un autocisternas, kā arī 1974 specializētās tehnikas vienības.

08:09. Krievijas līdera Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs vietējiem propagandas medijiem apgalvojis, ka Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska liktenis ir "aizzīmogots" un Ukrainas militārpersonas ir panikā, ziņo pravda.com.ua.

"Man šķiet, ka Zelenska liktenis noteikti ir aizzīmogots. Un ļoti drīz pienāks brīdis, kad daudzi cilvēki, tostarp Ukrainā, apšaubīs viņa leģitimitāti. Jebkurā gadījumā, pat no juridiskā viedokļa, tas būs jādara un viņam būs kaut kā jāattaisnojas, bet mums galvenais, ka jāturpina speciālā militārā operācija, jāsargā sevi un jāizpilda sākotnēji izvirzītie uzdevumi."

07:05. Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka divi Ukrainas pilsoņi, kas sestdien tika nodurti Vācijā, bija Ukrainas karavīri, kas šajā valstī atradās rehabilitācijas kursa dēļ. Aizdomās par slepkavību aizturēts Krievijas pilsonis.

Bavārijas policija paziņojusi, ka sestdien tirdzniecības centrā Murnavā pie Štafelzē atrasti divi ukraiņi ar durtām brūcēm. No gūtajām brūcēm 36 gadus vecs vīrietis nomira notikuma vietā, bet 23 gadus vecs vīrietis no dzīves aizgāja sestdienas vakarā netālajā slimnīcā.

00:10. 28. aprīlī Ukrainas spēki atvairīja 40 Krievijas uzbrukumus Avdijivkas sektoram, liecina Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba ziņojums

Kopumā pēdējo 24 stundu laikā notikušas 112 kaujas sadursmes. Krievi veica 1 raķešu uzbrukumu un 49 gaisa triecienus, kā arī 77 uzbrukumus no daudzkārtējās raķešu sistēmām gan pa Ukrainas spēku pozīcijām, gan pa apdzīvotām vietām.