Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunā reģionālo lietu ministre Igaunijā dod amata zvērestu un sola reformas

© Pixabay

Igaunijas jaunā reģionālo un lauku lietu ministre Pireta Hartmane pirmdien deva svinīgo amata zvērestu Igaunijas parlamentā, tādējādi oficiāli kļūstot pat Igaunijas 53.valdības locekli.

Premjerministre Kaja Kallasa jaunajai ministrei novēlēja spēku laikā, kad "valsts maks ir vēl plānāks nekā paredzējām iepriekš", tādēļ arī reģionālo un lauku lietu jomā gaidāmas reformas.

"Reģionālās nevienlīdzības mazināšana jeb, citiem vārdiem sakot, pašvaldību ieņēmumu bāzes pārskatīšana, labāka savienojamība jeb, citiem vārdiem sakot, mobilitātes reforma, Austrumviru apriņķa taisnīgās pārejas plāna īstenošana," izaicinājumus uzskaitīja Kallasa.

Jau vēstīts, ka Igaunijas prezidents Alars Kariss piektdien pēc tikšanās ar premjerministri reģionālo un lauku lietu ministra amatā apstiprinājis bijušo kultūras ministri Hartmani, kuru amatam izvirzīja Sociāldemokrātiskā partija.

16.aprīlī pēc premjerministres ierosinājuma Kariss pieņēma līdzšinējā reģionālo un lauku lietu ministra Madisa Kallasa demisiju. Kallass atkāpās no amata un atgriezās darbā parlamentā. Viņš lēmumu pamatoja ar to, ka gada laikā amatā nav sasniedzis cerēto. Sociāldemokrātu līderis Lauri Lēnemetss norādīja, ka ministra lēmumu ietekmējuši arī ģimenes apsvērumi.

Līdz šim Hartmane vadīja Finanšu ministrijas stratēģijas nodaļu. Kallasas iepriekšējā valdībā viņa bija kultūras ministre, bet pirms tam - Kultūras ministrijas kanclera vietniece. Harmanei ir maģistra grāds uzņēmējdarbības digitālajās pārmaiņās, ko viņa ieguvusi Tallinas Tehnoloģiju universitātē, un ekonomikas un uzņēmējdarbības grāds no Igaunijas Dabaszinātņu universitātes.