Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 797. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:37]

© Freepik

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 30. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:37. Krievijas apšaudēs Doņeckas apgabalā vienas dienas laikā gāja bojā divi civiliedzīvotāji, raksta pravda.com.ua.

21:55. Kijivas varasiestādes otrdien sāka nojaukt padomju laika pieminekli, kas cildina draudzību ar Krieviju. "Pilsētas pašvaldības dienesti ir sākuši" pieminekļa demontāžu, sociālajos tīklos paziņoja Kijivas mēra birojs. Piemineklis godina 1654.gadā parakstīto Perejaslavas līgumu, ar kuru Ukraina nonāca Krievijas cara aizbildniecībā.

21:00. Polija neaizsargās tos ukraiņus, kuri izvairās no iesaukšanas Ukrainas armijā, otrdien paziņojis Polijas ārlietu ministra vietnieks Andžejs Šejna. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 16.aprīlī parakstīja mobilizācijas likumu, kura mērķis ir palielināt karavīru skaitu. Jaunajā likumā paredzēti arī stingrāki sodi par izvairīšanos no iesaukšanas armijā un noteikts, ka vīriešiem ir pienākums atjaunināt militāro reģistrācijas informāciju varasiestādēs.

20:14. Ukrainas armijasĢenerālštābs: Šodien aizsardzības spēku aviācija skāra 12 apgabalus, kur bija koncentrēti krievi, raksta pravda.com.ua.

19:03. Ukrainas Ministru kabinets papildus piešķīris 15,5 miljardus grivnu bezpilota lidaparātu iegādei armijai, vēsta pravda.com.ua.

17:56 Ukrainas bruņoto spēku Speciālo operāciju spēki paziņojuši par divu Krievijas zenītraķešu kompleksu "Buk" iznīcināšanu izlūkošanas laikā Sumi apgabalā

Kā vēstīts Speciālo operāciju spēku preses dienesta paziņojumā: "Operatori izlūkošanas operāciju laikā Sumi frontē atklāja pretgaisa raķešu sistēmu "Buk". Pretinieka mērķis tikai iznīcināts ar bezpilota lidaparātiem.

Vēlāk ieradās vēl viena "Buk" sistēma, lai evakuētu satriekto, un mūsu operatori sita vēlreiz. Rezultātā tika iznīcinātas divas Krievijas pretgaisa raķešu sistēmas."

16:54 Latvijas valdība otrdien slēgtā sēdē atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pretgaisa aizsardzības lielgabalu, taktiskās bezpilota novērošanas sistēmas, kā arī citu būtisku materiāli tehnisko līdzekļu nodošanu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, tviterī informē Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Tas palīdzēs uzlabot gan Ukrainas pretgaisa aizsardzību, gan izlūkošanas spējas.

Latvija Ukrainas militārajam atbalstam gadā novirza 0,25% no iekšzemes kopprodukta, un Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu gan divpusēji, gan kopā ar sabiedrotajiem, norāda Siliņa.

16:01 Lietuva ir gatava Ukrainai repatriēt iesaucamā vecuma Ukrainas pilsoņus, ja Kijiva to uzskatīs par nepieciešamu, tomēr visiedarbīgāk būtu situāciju risināt ar reģionālu lēmumu, paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas nacionālās drošības padomnieks Ķēstutis Budris.

Kā teica padomnieks, reģionāls risinājums nodrošinātu efektīvus mobilizācijas procesus iesaucamo vecumā esošajiem ukraiņiem. Jautāts, kā šis pasākums tiks īstenots, Budris atzina, ka Lietuva līdz šim neko tādu nav darījusi.

"Mēs to neesam darījuši, tāpēc nevaram iepriekš spriest un apgalvot, ka mums ir fantastisks risinājums, kā tas darbotos," sacīja prezidenta padomnieks.

15:03 Prezidents Volodimirs Zelenskis pēc tikšnas ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu apgalvojis, ka Ukraina nevarēs kļūt par NATO dalībvalsti, kamēr tā nebūs uzvarējusi karā pret Krieviju, vēstīts portālā "pravda.com.ua"

"Es uzskatu, ka mēs pievienosimies NATO tikai pēc mūsu uzvaras. Es neticu, ka NATO mūs pieņems, kamēr turpinās karš. Dažām NATO dalībvalstīm tas ir riskanti,un dažas ir vienkārši skeptiskas," sacīja Zelenskis savā kanālā saziņas vietnē "Telegram".

14:03 Apvienotās Karalistes izlūkdienesti uzskata, ka Ukrainas 27. aprīļa uzbrukums Krievijas militārajam lidlaukam Kubanā liks Krievijai pārdislocēt savus pretgaisa aizsardzības līdzekļus un izklīdināt iznīcinātājus, ziņo medijs "European Pravda".

Publicētajā pārskatā teikts, ka Kuščovskajas lidlaukā atrodas vairākas Krievijas iznīcinātājlidmašīnas, tostarp SU-34 un Su-35S, kuras katru dienu izmanto, lai veiktu triecienus Ukrainas frontes pozīcijām un civilajai infrastruktūrai.

Britu analītiķi uzsver, ka Ukrainas spēja iztraucēt Krievijas taktisko bumbvedēju darbību ir izšķiroša priekšējo līniju aizsardzībai.

12:58. Maskavā policija noformējusi protokolu par armijas "diskreditāciju" vietējam iedzīvotājam Staņislavam Ņetjosovam, jo viņš matus nokrāsojis dzeltenā, zilā un zaļā krāsā, vēsta izdevums "OVD-Info".

Kā pastāstīja Ņetjosovs, viņš svētdien ieradies policijas iecirknī, lai iesniegtu iesniegumu par aplaupīšanu. Viņam pirms tam nepazīstami cilvēki bija uzbrukuši un nolaupījuši telefonu.

Policisti vīrietim viņa matu krāsas dēļ sastādījuši protokolu par armijas "diskreditāciju". Likumsargi nolēmuši, ka vīrieša frizūra "simbolizē Ukrainu", jo tās karoga krāsas ir dzeltena un zila.

12:46. Ukrainas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā atklāj, ka kopš Krievijas izstāšanās no Melnās jūras graudu iniciatīvas pagājušajā vasarā, kopumā 1300 ukraiņu kuģi izmantojuši pagaidu jūras maršrutu, lai eksportētu lauksaimniecības produktus, raksta pravda.com.ua. Ukrainas lauksaimniecības produkti tiek piegādāti uz 40 valstīm, izmantojot alternatīvo jūras koridoru.

11:57. Vizītēs laikā Ukrainā Edinburgas hercogiene Sofija tikusies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un pirmo lēdiju Olenu Zelensku un nodevusi viņiem karaļa Čārlza III vēstījumu.

Hercogiene apmeklēja Ukrainu pēc ministrijas lūguma, lai apliecinātu solidaritāti ar sievietēm, vīriešiem un bērniem, kurus skāris karš.

11:30. Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs.

Triecieni, kuros izmantotas vadāmās aviobumbas, bijuši vērsti pret civilo infrastruktūru.

10:42. Apejot starptautiskās sankcijas, Lietuvas kompānijas ir eksportējušas uz Krieviju divējādas pielietojamības preces vismaz 130 miljonu eiro vērtībā, otrdien vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Slēpjoties aiz eksporta uz Kazahstānu, Kirgizstānu, Uzbekistānu, Armēniju un citām valstīm, kurām ir tuvas attiecības ar Krieviju, Lietuvas uzņēmumi no 2022.gada marta līdz 2023.gada augustam, kad Lietuva aizliedza konkrētu preču tranzītu uz trešajām valstīm, sūtīja Rietumos ražotas preces, kuras var izmantot arī militārām vajadzībām, teikts ziņojumā.

09:51. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 468 720 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1250 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7307 tankus, 14 046 bruņutransportierus, 12 011 lielgabalus un mīnmetējus, 1053 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 779 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9531 bezpilota lidaparātu, 2126 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 142 automobiļus un autocisternas, kā arī 1977 specializētās tehnikas vienības.

09:19. Jaunākā informācija liecina, ka Krievijas armijai pirmdienas vakarā ar raķetēm apšaudot Ukrainas dienvidu pilsētu Odesu, nogalināti vismaz pieci cilvēki un ievainoti vairāk nekā 30, ziņo Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests un vietējās amatpersonas. Uzbrukumā nogalinātas trīs sievietes un divi vīrieši. No vairāk nekā 30 ievainotajiem 23 atrodas slimnīcās. Četri no hospitalizētajiem ir ļoti smagā stāvoklī.

08:37. ANO eksperti nosūtījuši ANO Drošības padomei ziņojumu, kurā apstiprināts, ka pret Ukrainu izmantota Ziemeļkorejā ražota ballistiskā raķete, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", kas iepazinusies ar ziņojuma tekstu.

Harkivā pielietota raķete "Hwasong-11", kas tur uzsprāgusi šā gada 2.janvārī, teikts ziņojumā. ANO eksperti norāda, ka nav varējuši gūt apstiprinājumu no neatkarīgiem avotiem par to, no kurienes tieši raķete raidīta un kas to ir veicis. Tiesa, Ukrainas varasiestādes ekspertiem snieguši savas liecības, ka raķete raidīta no Krievijas.

08:12.Edinburgas hercogiene Sofija 29. aprīlī devās vienas dienas vizītē uz Ukrainu. Viņa ir pirmā Lielbritānijas karaliskās ģimenes locekle, kura kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma 2022.gadā, apmeklē Ukrainu, raksta pravda.com.ua.

07:09. Krievijas armija pirmdienas vakarā ar raķetēm apšaudīja Ukrainas pilsētu Odesu, nogalinot vismaz četrus cilvēkus un ievainojot 32, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests un pilsētas mērs.

Uzbrukumā tika nogalināti četri civiliedzīvotāji - trīs sievietes un viens vīrietis. Starp ievainotajiem ir divi bērni - piecus gadus veca meitene ar krūšukurvja sasitumu un 16 gadus vecs pusaudzs ar vidēji smagiem ievainojumiem, pastāstīja Odesas apgabala valsts administrācijas vadītājs Olehs Kipers.

00:10. Vācijas valdība ir piegādājusi Ukrainai vēl vienu militārās palīdzības partiju, kurā ietilpst pretgaisa aizsardzības līdzekļi, munīcija un bruņutehnika, vēsta medijs "European Pravda".

Sūtījumā iekļautas 10 Marder kājnieku kaujas mašīnas ar munīciju un rezerves daļām, munīcija tankiem Leopard 2 un 7500 vienības 155 mm artilērijas munīcijas.

Ukrainas bruņotie spēki saņēma arī pretgaisa raķešu sistēmu SKYNEX ar munīciju, gandrīz 30 000 lādiņu "Gepard" pretgaisa aizsardzības sistēmām, nenoteiktu daudzumu raķešu pretgaisa aizsardzības sistēmai IRIS-T, kā arī citus kara materiālus.