Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Aizturēts aktieris Žerārs Depardjē

© Scanpix

Franču aktieris Žerārs Depardjē aizturēts nopratināšanai seksuālas vardarbības lietā - par to ziņo vairākas Francijas publikācijas, atsaucoties uz avotu valsts Iekšlietu ministrijā.

Jau kopš 2020. gada pret franču aktieri tiek veikta izmeklēšana par izvarošanu.

76 gadus veco aktieri plānots nopratināt saistībā ar nesenajiem divu sieviešu izteikumiem par vairākkārtīgu un ilgstošu uzmākšanos no Depardjē puses.

Pēc cietušo teiktā, abi incidenti notikuši uzņemšanas laukumā ar septiņu gadu starpību: 2014. un 2021. gadā.

Pats Depardjē abas šīs apsūdzības noliedz.

Par pirmo incidentu sabiedrība uzzināja 2023. gada janvārī, kad Depardjē bijusī palīdze uzrakstīja ziņojumu pret aktieri par "seksuālu uzmākšanos padotajam, ko veic persona, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli". Tas bija iemesls jaunas izmeklēšanas uzsākšanai.

Iespējamā incidenta brīdī aktiera asistentei vēl nebija 25 gadu, bet pašam Depardjē jau bija krietni pāri 60.

Šī gada februārī viena no sievietēm - 53 gadus veca kinorežisore vārdā Amēlija - iesniedza policijā sūdzību pret Depardjē trīs apsūdzībās: seksuālā vardarbība, ilgstoša seksuāla uzmākšanās un seksistiski apvainojumi.

Amēlija apgalvo, ka filmēšanas laikā Parīzē aktieris par viņu izteicis vairākas rupjas piezīmes.

Par iespējamo izvarošanu nekavējoties tika sākta izmeklēšana.

Šīs nav pirmās pret Depardjē vērstās apsūdzības - 2020. gadā aktrise Šarlote Ārno apsūdzēja aktieri izvarošanā, taču trūka pierādījumu, savukārt 2007. gadā vēl kāda aktrise apsūdzēja Depardjē par nepiedienīgiem pieskārieniem. Arī šī lieta tika noraidīta.

Depardjē ir viens no slavenākajiem franču aktieriem, kurš piedalījies vairāk nekā 200 filmās.

2013. gadā Depardjē rīcība, pametot Franciju, protestējot pret augstajiem nodokļiem bagātajiem, un iegūstot Krievijas pilsonību, izraisīju lielu uzmanību sabiedrībā.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma Depardjē nosodīja Kremļa rīcību, nosaucot to par "traku, nepieņemamu pārmērību", taču sacīja, ka Krievijas iedzīvotāji nav vainojami sava prezidenta uzvedībā.

Pagājušā gada decembrī vairāk nekā 50 franču aktieri, režisori, rakstnieki un mūziķi parakstīja rakstu franču laikrakstā Le Figaro, aicinot izbeigt to, ko viņi sauca par Žerāra Depardjē "indēšanu".

Le Figaro raksta parakstītāji aicina ievērot jebkura pilsoņa nevainīguma prezumpciju un neboikotēt tik izcilu aktieri. Rakstā teikts, ka viņa aktiera talanta atņemšana sabiedrībai būtu traģēdija un solis pretī franču mākslas nāvei.