Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Neskatoties uz sabiedroto iebildumiem, Netanjahu ir apņēmības pilns veikt operāciju Rafahā

© Unsplash

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņojis, ka plānotā ofensīva Rafahā, Gazas joslas dienvidos, notiks neatkarīgi no tā, vai tiks noslēgta vienošanās ar palestīniešu grupējumu "Hamās" par ķīlnieku atbrīvošanu.

Mēs ieiesim Rafahā un mēs tur iznīcināsim "Hamās" bataljonus - ar vienošanos vai bez," tiekoties ar ķīlnieku radiniekiem, sacīja Netanjahu.

Izraēla sāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā pēc tam, kad 7.oktobrī teroristi sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot 1200 cilvēku, bet 250 sagrābjot kā ķīlniekus.

Netanjahu apņēmies veikt militāru operāciju Rafahā, lai iznīcinātu tur esošos "Hamās" spēkus, bet Izraēlas sabiedrotie vairākkārt aicinājuši Izraēlu atturēties no šāda soļa, jo liela daļa no aptuveni 2,2 miljoniem Gazas joslas iedzīvotāju ir aizbēguši uz dienvidiem.

"Doma, ka mēs apturēsim karu, pirms būsim sasnieguši visus tā mērķus, ir izslēgta. Mēs ieiesim Rafahā un likvidēsim tur esošos "Hamās" bataljonus, ar vienošanos vai bez, lai panāktu pilnīgu uzvaru," paziņoja Netanjahu.

Kairā pašlaik notiek netiešas sarunas par iespējamo pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu apmaiņā pret Izraēlā ieslodzītajiem palestīniešu teroristiem. Sākotnēji tika cerēts, ka Izraēla atturēsies no iebrukuma Rafahā, ja sarunās izdosies panākt vienošanos.

Jau ziņots, ka pirmdien Kairā notika Ēģiptes, Kataras un "Hamās" sarunas.

ASV, Ēģipte un Katara jau vairākus mēnešus darbojas kā vidutāji "Hamās" un Izraēlas starpā centienos panākt kara apturēšanu Gazas joslā un Izraēlā 7.oktobrī sagrābto ķīlnieku atbrīvošanu.