Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušo Itālijas ārlietu ministru ieliek cietumā par dalību partijas dzīvokļa pārdošanā

© Pixabay

Bijušajam Itālijas ārlietu ministram Džanfranko Fini piespriests divu gadu un astoņu mēnešu cietumsods par līdzdalību partijai piederoša dzīvokļa pārdošanā Montekarlo.

Fini ir bijušais Itālijas Sociālās kustības (MSI) līderis. Viņa vadībā partija atteicās no neofašistiskās ideoloģijas un pārdēvējās par Nacionālo aliansi. No 2004.gada līdz 2006.gadam Fini bija ārlietu ministrs premjerministra Silvio Berluskoni valdībā.

Pašreizējās Itālijas premjerministres Džordžas Meloni vadītā nacionālkonservatīvā partija "Itālijas brāļi" ("Fratelli d'Italia") arī izaugusi no Fini vadītajām partijām.

Fini tika izvirzītas vairākas apsūdzības, tai skaitā par naudas atmazgāšanu saistībā ar dzīvokļa pārdošanu 2015.gadā par 1,36 miljoniem eiro (gandrīz 1,5 miljoniem eiro pēc pašreizējā kursa). Īpašumu Nacionālajai aliansei mantojumā bija atstājusi kāda grāfiene, un 2008.gadā tas tika pārdots Fini partneres tēvam par 300 000 eiro. Izmeklēšana par iespējamo krāpšanu šajā darījumā tika slēgta bez apsūdzībām, bet 2017.gadā pēc dzīvokļa otrās pārdošanas tika sākta jauna izmeklēšana.

Fini pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem sacīja, ka viņš ir attaisnots apsūdzībās par naudas atmazgāšanu, bet notiesāts par pārdošanas atļaušanu. Fini partnere, viņas tēvs un brālis arī tika notiesāti. Viņiem tika piespriests piecu līdz sešu gadu cietumsods.

Itālijā spriedumi, kas paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu, parasti nebeidzas ar reālu brīvības atņemšanu, un par noziegumiem, kas nav vardarbīgi, ilgāki cietumsodi parasti netiek īstenoti, kamēr nav izskatītas apelācijas sūdzības.