Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 799. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:04]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 2. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:04 NATO ceturtdien nosodījusi Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā, atzīstot, ka dezinformācijas izplatīšana, sabotāža un kiberuzbrukumi rada draudus tās drošībai.

Šādi incidenti ir "arvien intensīvākās kampaņas sastāvdaļa", ko Krievija izvērš visā Eiroatlantiskajā telpā un NATO sabiedroto teritorijā, teikts NATO paziņojumā, paužot dziļu satraukumu par Maskavas "hbrīddarbībām, kas rada draudus sabiedroto drošībai".

Paziņojumā norādīts, ka Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Polijas un Vācijas varasiestādes pēdējā laikā veikušas izmeklēšanas un izvirzījušas apsūdzības saistībā ar "naidīgas valsts darbībām".

NATO norādījusi, ka sabiedrotie sadarbosies, lai atturētu un aizsargātos pret šādām hibrīddarbībām, un saglabās nepiekāpīgu atbalstu Ukrainai tās pretestībā krievu iebrucējiem.

21:36 Ceturtdienas, 2024. gada 2. maija, vakarā krievu okupanti apšaudīja Doņeckas apgabala Memrikas ciemu. Uzbrukuma rezultātā gāja bojā divi cilvēki, tostarp 12 gadus vecs bērns.

To savā Telegram kanālā paziņoja Doņeckas apgabala militārās administrācijas vadītājs Vadims Filaškins. Viņš atzīmēja, ka ienaidnieks šauj no Gradiem. Pēc sākotnējās informācijas, cietušas septiņas privātmājas.

21:02 Ukrainas artilēristi, kas stāv pretīm ienaidniekam Doņeckas apgabala austrumos, pēdējās nedēļās vērojuši, kā Krievijas armija lēnām, bet pārliecinoši virzās uz priekšu. Ukrainas bruņotie spēki vēlētos darīt vairāk, lai apturētu iebrucējus, taču viņiem nav nepieciešamo šāviņu, lai atvairītu Krievijas uzbrukumus. Par to raksta Reuters.

20:06 Krievija tagad aktivizē visas savas spējas, lai maksimāli izmantotu atlikušās iespējas un gūtu panākumus frontē, kamēr jauni ieroči no ASV Ukrainai vēl nav nonākuši kaujas laukā.

Kā vēsta The Hill, Krievijas karaspēks pagājušajā nedēļā ieņēma vairākus ciematus Ukrainas austrumos un plāno tuvākajās dienās ieņemt papildu teritorijas. Arī Krievijas raķešu un dronu triecieni kļūst arvien efektīvāki, jo Ukrainai trūkst aizsardzības ieroču, lai atvairītu uzbrukumus.

19:00. Slovākijas premjerministrs vēlreiz apliecina, ka slovāki Ukrainā nekaros, raksta pravda.com.ua.

17:49. Šveice uzaicinājusi vairāk nekā 160 delegācijas uz nākamajā mēnesī paredzēto Ukrainas miera konferenci, ceturtdien paziņojusi Šveices Ārlietu ministrija, piebilstot, ka Krievija "šajā posmā" nav starp uzaicinātajiem. Krievija, kas 2022.gada februārī atkārtoti iebruka Ukrainā, ir noraidījusi Šveices rīkoto pasākumu, nodēvējot to par "ASV organizētu sazvērestību". Maskava vairākkārt paziņojusi, ka nepiedalīsies nekādās sarunās, ja vien Kijiva neatteiksies no teritorijām, ko Krievija pašlaik ir okupējusi. Runa ir par aptuveni 20% no Ukrainas teritorijas. "Krievija šajā posmā nav uzaicināta," paziņoja Šveices Ārlietu ministrija, tomēr piebilstot, ka Berne "vienmēr ir izrādījusi gatavību uzaicināt Krieviju uz šo samitu".

17:06. Krievijas okupācijas spēki Harkivas apgabalā ar aviācijas bumbu trāpīja Dergačiem, pēc provizoriskās informācijas ievainoti septiņi cilvēki, no kuriem seši ir bērni, raksta pravda.com.ua.

15:51. Francijas prezidents Emanuels Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, ja Krievija pārraus Ukrainas frontes līniju un Kijiva lūgs šādu palīdzību.

15:01. Ukrainas Jūras spēku pavēlniecība divām igauņu laivām piešķīrusi nosaukumus Irpin - par godu Ukrainas varoņpilsētai - un Reni - par godu Igaunijas Republikai tuvākajai ostas pilsētai, Ukrainas flote paziņojusi sociālajā vietnē "Facebook".

"Laivas Irpin un Reni veiks kaujas uzdevumus, tostarp aizsargās civilo navigāciju," pieminēts Jūras spēku paziņojumā.

Ukrainas Bruņoto spēku jūras kara flotes karogi uz šīm laivām tika pacelti 2. maijā.

14:05. Krievija kopumā aprīlī izšāva vairāk nekā 300 dažāda veida raķetes, gandrīz 300 bezpilota lidaparātu "Shahed " un nometa vairāk nekā 3200 vadāmu aviācijas bumbu pret civiliem ukraiņu mērķiem, sociālajos tīklos paziņojusi Ukrainas valsts prezidents Volodimirs Zelenskis

"Mūsu pilsētas un hromadas no Sumi apgabala līdz Odesas apgabalam, Dņepro, Harkovas, Doņeckas apgabaliem, Mikolajivai un Hersonai katru dienu un katru nakti cieš no šī apzinātā un zemiskā terora," pieminēts Zelenska paziņojumā.

12:56. Krievijas spēkiem ir izdevies izlauzties cauri un nostiprināties Pokrovskas rajona Očeretines ciemā, taču apgabals, ko krievi tur, atrodas Ukrainas karavīru uguns kontrolē, un kaujas turpinās, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraine" sacījis pulkvežleitnants Nazars Vološins.

"Daļa, ko ienaidnieks tur, ir mūsu uguns kontrolē. Mēs veicam pasākumus, lai viņus no turienes padzītu. Notiek arī smagas kaujas tur, bet situāciju kontrolē Ukrainas vienības," sacīja Vološins.

Armijas pārstāvis uzsvēra, ka Ukrainas bruņoti spēki veic visus pasākumus, lai stabilizētu situāciju šajā rajonā un atgūtu kontroli pār Očeretinu. Šim nolūkam ir izvietoti papildu spēki un rezerves karavīri.

11:54. Puse Ukrainas energosistēmas ir sabojāta Krievijas uzbrukumos. Tajā pašā laikā valsts turas, jo ir "daudz mācījusies", Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba sacīja intervijā izdevumam "Foreign Policy".

Ārlietu ministrs sacīja, ka Krievijas ballistiskās raķetes ir reāla problēma šajā karā. Pēdējā laikā Krievija tās galvenokārt izmantojusi Ukrainas energosistēmas iznīcināšanai.

Ja cita valsts ciestu no šāda mēroga enerģijas iznīcināšanas, "tas izskatītos daudz, daudz sliktāk nekā Ukraina," sacīja Kuleba.

10:49. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 470 870 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1030 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7332 tankus, 14 096 bruņutransportierus, 12 044 lielgabalus un mīnmetējus, 1053 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 784 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9561 bezpilota lidaparātu, 2126 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 224 automobiļus un autocisternas, kā arī 1988 specializētās tehnikas vienības.

09:26. Krievijas spēkiem Ukrainā joprojām pieder iniciatīva kaujas laukā, bet to panākumi ir tikai taktiski, jo krievi nespēj pārraut aizsardzībā esošo ukraiņu fronti, intervijā Latvijas Radio komentēja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Kaujas gaitu patlaban raksturojot arī Krievijas īstenotie triecieni Ukrainas civilajai infrastruktūrai, kuru rezultātā cieš un iet bojā mierīgie iedzīvotāji. Pēdējā laikā krievu galvenie civilie mērķi Ukrainā ir Odesa un Harkiva, un īpaši apdraudēta ir enerģētiskā infrastruktūra, norādīja Slaidiņš.

08:00. ASV trešdien piemērojušas jaunas sankcijas simtiem uzņēmumu un cilvēku, kas saistīti ar Krievijas ieroču izstrādes programmu, vairāk nekā desmit Ķīnas uzņēmumiem, kas palīdz Krievijai apiet sankcijas, kā arī personām, kas saistītas ar Krievijas disidenta Alekseja Navaļnija nāvi.

ASV Finanšu ministrijas un ASV Valsts departamenta noteiktās sankcijas vērstas pret Krievijas militāri rūpniecisko bāzi, ķīmisko ieroču programmām un cilvēkiem un uzņēmumiem trešajās valstīs, kas palīdz Krievijai iegādāties ieroču komponentus.

07:03. Odesā Krievijas raķešu triecienā ievainoti 14 cilvēki, ceturtdien pavēstīja Odesas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Kipers.

"Cietuši 14 cilvēki, hospitalizēts vīrietis ar vidēji smagiem miesas bojājumiem. Visiem pārējiem palīdzība sniegta uz vietas," platformā "Telegram" paziņoja Kipers.

Postījumi nodarīti civilajai infrastruktūrai, arī pasta noliktavas telpām. Notiek ugunsgrēka likvidācija. Apkaimes mājām izsisti logi.

00:10. Reuters 24.aprīlī ziņoja, ka ASV Ukrainai slepeni piegādājušas ATACMS tāla darbības rādiusa raķetes. Tika atzīmēts, ka raķetes bija iekļautas 300 miljonu dolāru vērtā militārās palīdzības paketē Ukrainai, ko ASV prezidents Džo Baidens apstiprināja 12.martā. Saskaņā ar dažiem ziņojumiem, tieši šīs raķetes tika raidītas uz Džankojas lidlauku.