Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Kims Čenuns - "TikTok" zvaigzne. Kā Ziemeļkorejas propagandas video kļuva par sociālo mediju hitu

© Scanpix

Kad Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns pirms divām nedēļām izdeva dziesmu, viņš droši vien nevarēja paredzēt, ka tā kļūs par "TikTok" hitu. Ar stāstu dalās BBC.

Video ātri izplatījās internetā, īpašu popularitāti iekarojot 90. gadu beigās - 2000. gadu sākumā dzimušo cilvēku vidū, lai arī lielākajai daļai no viņiem droši vien nav ne jausmas, kas patiesībā teikts dziesmas tekstā.

Dziesmā teikts: “Dziedāsim slavas vārdus Kimam Čenunam, izcilajam vadonim / Mēs būsim lepni par Kimu Čenunu, mūsu draudzīgo tēvu.”

"Bet tā ir vienkārši lieliska melodija," saka kāds tiktokeris.

“Šī dziesma ir "Grammy" cienīga”, “Tā ir uzreiz atmiņā paliekoša” - šie ir tikai daži no entuziasma pilnajiem komentāriem zem dziesmas videoklipa vietnē "TikTok".

Taču aiz optimistiskās popmūzikas patiesībā slēpjas daudz draudīgāka parādība, saka eksperti.

Dziesma ar nosaukumu "Friendly Father" jeb “Draudzīgais tēvs” ir jaunākā no propagandas popdziesmu virknes, kas izlaista Ziemeļkorejā pēdējo 50 gadu laikā.

Tā ir optimistiska, ātra un ļoti lipīga - visas šīs īpašības padara dziesmu ļoti līdzīgu Rietumu popmūzikas hitiem - varas iestādes vēlas, lai cilvēku prātos iespiestos tās melodija.

"Tur nav vietas abstraktām frāzēm vai pārāk sarežģītiem ritmiem," saka Aleksandra Leonzini, Kembridžas universitātes zinātniece, kas pēta Ziemeļkorejas mūziku.

Šīm melodijām jābūt vienkāršām, pieejamām un viegli saprotamām.

Tām arī jābūt tādā balss diapazonā, lai lielākā daļa cilvēku varētu dziedāt līdzi.

Leonzini saka, ka Ziemeļkorejas oficiālajā dziesmu grāmatā reti ir dziesmas, kas piepildītas ar patiesām emocijām. "Ideja ir motivēt cilvēkus tiekties uz kopīgu mērķi tautas labā," viņa saka.

Ziemeļkorejā nav atļauta radošā brīvība - mūziķiem, māksliniekiem un rakstniekiem ir aizliegts radīt darbus tikai mākslas dēļ.

"Visai mākslai Ziemeļkorejā ir jākalpo pilsoņu klases izglītošanai un jāmāca viņiem, kāpēc viņiem ir jāizjūt pateicība un lojalitātes sajūta pret partiju," skaidro Leonzini.

Ziemeļkorejas valdība tic teorijai, ka katrā darbā ir jābūt ideoloģiskai "sēklai", vēstījumam, kas pēc tam tiek masveidā izplatīts ar mākslas starpniecību.

Mūzika ir viens no spēcīgākajiem mākslinieciskajiem instrumentiem, ko valsts aktīvi izmanto un producē daudzas popdziesmas mājas patēriņam, turklāt ziemeļkorejieši katru rītu mostas no propagandas dziesmām, kas skan no skaļruņiem pilsētu laukumos.

“Avīzēs un žurnālos tiek publicēts dziesmu saraksts un jaunāko dziesmu vārdi. Parasti cilvēkiem ir jāapgūst arī dejas,” stāsta Londonas Austrumu un Āfrikas studiju skolas muzikoloģijas profesors Kīts Hovards, kurš pirmo reizi apceļoja Ziemeļkoreju deviņdesmitajos gados.

Un tiem, kas seko līdzi Ziemeļkorejas režīmam, pagājušajā mēnesī izdotais divu minūšu ieraksts sniedz jaunas un diezgan satraucošas ziņas - šī nav pirmā dziesma, kas veltīta Kimam Čenunam, bet tā ievērojami atšķiras no tām, kas tika izlaistas iepriekš.

Kims Čenuns tagad tiek saukts par "tēvu" un "Lielo" - termini, kas iepriekš tika attiecināti uz pirmo KTDR vadītāju, viņa vectēvu Kimu Il Sunu.

Pašreizējais KTDR līderis tika saukts par "Lielo pēcteci", kad viņš pārņēma varas grožus 2012. gadā pēc sava tēva Kima Čenira nāves.

Tomēr kopš tā laika ir pagājuši vairāk nekā desmit gadi, un analītiķi uzskata, ka jaunā valoda varētu būt zīme, ka Kims Čenuns stiprina savu tēlu kā Ziemeļkorejas "augstākais līderis".

Būdams valsts vadītājs, viņš ir kļuvis arvien naidīgāks pret ārpasauli un arvien agresīvāks savā retorikā, solot palielināt valsts militārās spējas.

Šā gada sākumā viņš arī sacīja, ka ziemeļi vairs necentīsies atkalapvienoties ar dienvidiem, kas, viņaprāt, ir "sabiedrības ienaidnieks numur viens".

"Dziesmas tiek izmantotas, lai apzīmētu virzienu, kurā valsts virzās, lai apzīmētu svarīgus brīžus un svarīgus notikumus politikā," saka Aleksandra Leonzini. "Dziesma ir gandrīz kā avīze Ziemeļkorejā," viņa atzīmē.

Tikmēr "TikTok" lietotāji vienkārši klausās mūziku.

Britu tiktokeris Matass Kardokas ir izveidojis vairākus video, izmantojot Ziemeļkorejas propagandas dziesmas. Viens no tiem saka: "Modīgajā kafejnīcā neviens nezina, ka es šobrīd klausos Ziemeļkorejas propagandas mūziku.” Video saņēma vairāk nekā 400 tūkstošus atzīmju “Patīk”.

"Man tas bija kā elektriskās strāvas trieciens - es šobrīd sēžu kafejnīcā un klausos kaut ko tādu," viņš sacīja BBC. "Vai tas nav pavisam traki, ja mēs par to sākam domāt?”