Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Skandāls Eirovīzijā; organizatori atvainojas

© Ekrānuzņēmums / YouTube

Zviedru dziedātājs Ēriks Sāde apsūdzējis Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotājus "rasismā" pēc tam, kad no viņu puses saņēma kritiku par palestīniešu tradicionālās šalles nēsāšanu, uzstājoties pusfināla atklāšanā, vēsta zviedru medijs thelocal.se

Sādes uzstāšanās izrādījās vispretrunīgākais vakara priekšnesums Eirovīzijas pirmā pusfināla atklāšanas ceremonijā.

Jau vairākkārt rakstījām, ka Eirovīziju šogad aptumšo kritika par Izraēlas dalību konkursā, kas ir saskārusies ar starptautiskiem pārmetumiem par humānajiem apstākļiem Gazā kara pret „Hamas” laikā.

Sāde, kura tēvs ir palestīniešu izcelsmes, uz rokas nēsāja keffiyeh šalli - palestīniešu un arābu simbolu. Viņš pirms izrādes bija brīdinājis, ka vēlas izteikt protestu pret atļauju Izraēlai piedalīties konkursā.

Zviedrijas raidorganizācija SVT un galvenie rīkotāji Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU) nosodīja viņa žestu.

"Ir žēl, ka viņš šādā veidā izmantoja savu dalību," aģentūrai AFP sacīja konkursa izpildproducente Eba Adielsone.

EBU paziņojumā teikts: "Eirovīzijas dziesmu konkurss ir televīzijas tiešraides pārraide. Visi izpildītāji ir informēti par konkursa noteikumiem, un mēs nožēlojam, ka Ēriks Sāde izvēlējās kompromitēt pasākuma nepolitisko raksturu."

Sāde nekavējās atbildēt kritikai: "Šo šalli saņēmu no sava tēta kā mazs zēns, lai nekad neaizmirstu, no kurienes nāk ģimene. Toreiz nezināju, ka kādu dienu to nosauks par "politisko simbolu". Manā skatījumā tas nav nekas cits kā rasisms. Es tikai gribēju būt iekļaujošs, bet šķiet, ka mana etniskā piederība ir pretrunā Eirovīzijas dziesmu konkursa sauklim: Vienoti ar mūziku," teikts Sādes atbildē konkursa rīkotājiem.

Citi konkursa dalībnieki ir aicinājuši uz pamieru vai izteikuši komentārus pret Izraēlu, taču viņiem tika aizliegts uzstāšanās laikā rādīt politiskus paziņojumus.