Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Pasaulē

Zatlers Varšavā kopā ar citiem Centrāleiropas valstu prezidentiem tiksies ar Obamu

Valsts prezidents Valdis Zatlers no 26. līdz 28.maijam piedalīsies Centrāleiropas valstu vadītāju sanāksmē Varšavā, kur līderiem paredzētas darba vakariņas arī ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

Prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa uzsvēra, ka Zatleram netika iecerēta atsevišķa tikšanās ar Obamu, bet viņš līdzīgi kā citi Centrāleiropas valstu prezidenti ar ASV līderi tiksies darba vakariņās piektdien. Tajās tiek plānots pārrunāt notikumus Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīs.

Tāpat Zatleram piektdien ir paredzēta atsevišķa tikšanās ar Baltijas valstu kolēģiem – Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti. Prezidents vēlas pārrunāt Baltijas valstu kopējos projektus, kā arī valstu redzējumu par aktualitātēm reģionā un ekonomiskās situācijas attīstību.

Vēl piektdien Zatleram ir iecerēta atsevišķa tikšanās ar Bulgārijas prezidentu Georgiju Parvanovu par iespējām attīstīt Latvijas un Bulgārijas sadarbību.

Savukārt ceturtdienas vakarā darba vakariņās ar Moldovas prezidentu Marianu Lupu prezidents pievērsīsies abu valstu aktuālajiem divpusējās sadarbības jautājumiem.

Sanāksmes laikā notiks vairākas plenārsesijas, kurās ir plānots pārrunāt, kā Centrālās un Austrumeiropas valstis var izmantot savu demokratizācijas pieredzi, lai veicinātu demokrātijas nostiprināšanos austrumu reģionā.

Prezidents Latvijā atgriezīsies sestdien.

Jau vēstīts, ka Zatlers saņēma ielūgumu no Polijas prezidenta Broņislava Komarovska maija beigās piedalīties Centrāleiropas valstu prezidentu sanāksmē Varšavā, kur līdzīgi kā pērn plānota arī ASV prezidenta dalība.

Prezidenta kancelejā pieļāva, ka šīs sanāksmes laikā varētu notikt Latvijas un ASV prezidentu divpusējā tikšanās.