Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Citplanētieši varētu uzbrukt zemei

Siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu samazināšana var paglābt cilvēci no preventatīva citplanētiešu uzbrukuma, teikts kādā amerikāņu zinātnieku pētījumā, uz kuru atsaucas laikraksts The Guardian.

Pētījuma autori uzskata – pastāv risks, ka citplanētieši uzskatīs izmaiņas Zemes atmosfērā kā liecību, ka vietēja civilizācija zaudējusi kontroli pār situāciju, un iznīcinās mūs, kamēr neesam nodarījuši vēl lielāku kaitējumu.

Pētījumā "Ko cilvēcei atnesīs kontakti ar citplanētiešiem – labumu vai kaitējumu? Scenāriju analīze". ASV NASA un Pensilvānijas universitātes pētnieki sniedz vēl vairākus hipotētiskus nākotnes scenārijus. Zinātnieku mērķis ir palīdzēt cilvēcei "sagatavoties reāliem kontaktiem", pie kam potenciālie kontakti sadalīti trijās kategorijās: pozitīvie, neitrālie un kaitīgie.

Pozitīvie kontakti ir, piemēram, vienkārši citu saprātīgu būtņu atklāšana Visumā vai sadarbība, kura palīdzēs uzvarēt badu, nabadzību un slimības. Pozitīvu efektu tāpat varot dot arī uzvara pār citplanētu agresora spēkiem.

Neitrāli kontakti savukārt iespējami gadījumos, ja konstruktīva saskarsme ir neiespējama – svešinieku atšķirības no cilvēkiem ir pārāk lielas, vai arī ja iestāšanās "Galaktiskajā klubā" ir saistīta ar pārmērīgiem birokrātiskiem šķēršļiem.

Visbeidzot negatīvie varianti ir gadījumi, kad atnācēji tīšām vai netīšām nodarīs cilvēcei kaitējumu: paverdzinās, uzbruks, atnesīs neārstējamu lipīgu slimību, utt.. Tāpat pastāvot iespējas, ka svešo civilizācija var nejauši nosūtīt pie mums nedraudzīgu mākslīgo intelektu vai veikt kādu fizisku eksperimentu, kas padarīs neapdzīvotu galaktikas mūsu daļu.

Vienlaikus norādīts, ka no daudzām problēmām iespējams izvairīties. Zinātnieki iesaka būt piesardzīgiem, raidot signālus kosmosā: "nedrīkst izplatīt informāciju par mūsu organismu uzbūvi – to iespējams izmantot ieroču pret Zemes iedzīvotājiem izstrādāšanai ". "Visus kontaktus ar citplanētiešiem nepieciešams reducēt līdz sarunām par matemātiku, līdz brīdim, kamēr mēs neuzzināsim vairāk par civilizāciju, ar kuru esam saskārušies," iesaka pētījuma autori.

Zinātnieki arī brīdina: iespējams, citplanētieši baidās no civilizācijām, kuras attīstās ļoti ātri un pie tam ir ar noslieci iznīcināt citas bioloģiskās sugas. Tieši tā attīstās cilvēce. "Preventīvs trieciens ir īpaši iespējams mūsu ekspansijas agrīnā stadijā, jo vēlāk civilizāciju iznīcināt ir grūtāk," raksta pētnieki. Iespējams, citplanētu "zaļie" vispār vēlēsies iznīcināt Zemes iedzīvotājus, lai paglābtu mūsu planētas ekosistēmu, noslēdz zinātnieki.