Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Bagdādē nogrand divi sprādzieni; upuru skaits pārsniedz 130

© AFP/Scanpix

Vakar Irākas galvaspilsētas Bagdādes centrā nograndušajos divos spēcīgajos sprādzienus dzīvību zaudējuši vairāk nekā 130 cilvēki. Uzbrukums, kura mērķis acīmredzot ir bijušas vietējās varasiestādes, ir postošākais kopš augusta.

Lai arī vardarbība Irākā, salīdzinot ar laikposmu pirms gada, ir būtiski samazinājusies, tomēr šādi sprādzieni parāda, ka nemierniekiem vēl joprojām ir iespējams rīkot plašus uzbrukumus vietās, kas tiek uzskatītas par drošākajām Bagdādē.

Vakardienas sprādzienos, eksplodējot divām automašīnām, ievainojumus guva vismaz 520 cilvēki. Tie nogranda ar mazāk nekā minūtes intervālu pie Tieslietu ministrijas un Bagdādes pašvaldības administrācijas ēkas. Šī teritorija atrodas dažu simtu metru attālumā no Zaļās zonas, kur atrodas ASV vēstniecība un Irākas premjerministra Nūrī el Malikī birojs. „Sienas sagāzās, un mums bija jābēg ārā,” aģentūrai AP stāstīja Bagdādes pašvaldības darbinieks Jasmēns Afdals.

Augstā koordinētu uzbrukumu virknes laikā pret divām ministrijām dzīvību zaudēja vairāk nekā simts cilvēki. Toreiz Irākas varasiestādes terora aktos vainoja naidīgus ārvalstu spēkus, tai skaitā Sīriju, un pieprasīja ANO izmeklēšanu. Vakar notikušie sprādzieni līdzinās augusta uzbrukumiem, tomēr vēl ir par agru spriests, kas tos varētu būt rīkojis, vēsta BBC. Irākas valdība gan jau ir pavēstījusi, ka notikušais ir Al Qaeda un Sadāma Huseina partijas Baath atbalstītāju darbs.

Uzbrukumi varētu būt saistīti ar Irākas parlamenta vēlēšanām, kas gaidāmas nākamā gada janvārī, un Irākai naidīgie spēki varētu izmantot situāciju, lai vairotu spriedzi starpkopienu attiecībās.