Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Arābu līga noteic sankcijas pret Sīriju

© Scanpix

Sodot Sīriju par tās vēršanos pret nemierniekiem, arābu valstis vienojušās ierobežot savas attiecības ar Damasku, kā arī iesaldēt Sīrijas režīma līdzekļus.

Sankcijas paredz arī ceļošanas aizliegumu augstām Sīrijas amatpersonām un lidmašīnu komercreisu atcelšanu uz Sīriju. Tiks apturēti finanšu darījumi ar Sīrijas centrālo banku, taču finanšu darījumu ierobežojumi neattieksies uz līdzekļiem, ko ārvalstīs dzīvojošie sīrieši sūta uz mājām, vēsta Reuters.

Sankcijas, kas draud padziļināt Sīrijas reģionālo izolāciju un pasliktināt ekonomisko stāvokli, tika izstrādātas nedēļas nogalē Arābu līgas valstu sanāksmes laikā Kairā. Šādu soli Arābu līga spēra, jo Sīrija neatļāva valstī iebraukt ārvalstu novērotājiem, lai gan to paredzēja Arābu līgas iepriekš izstrādātais konflikta noregulēšanas plāns, kam Sīrija bija piekritusi. Damaska iepriekš bija solījusi arī atsaukt tankus, kas nosūtīti uz nemieru pārņemtajām pilsētām, tomēr vardarbība valstī turpinās un pieņemas spēkā. Šomēnes nogalināti vairāki simti cilvēku – civiliedzīvotāji, dezertieri, karavīri –, un šis varētu būt asiņainākais mēnesis kopš marta, kad sacelšanās sākās. Lai arī protesti Sīrijā lielākoties ir miermīlīgi, pēdējā laikā bruņotie nemiernieki, no kuriem daudzi ir armijas dezertieri, pastiprinājuši uzbrukumus valsts drošības spēkiem. BBC korespondentam Polam Vudam ir izdevies neatļauti iekļūt Sīrijā, un, pēc viņa novērojumiem, valstī aizvien vairāk pieaug pilsoņu kara risks.

Arābu līga notiekošo Sīrijā ir nosodījusi, bet Turcija un Francija ir aicinājušas ārvalstīm iejaukties, lai novērstu izrēķināšanos ar civiliedzīvotājiem. Francija piedāvā izveidot «humānos koridorus», pa kuriem civiliedzīvotājiem varētu nosūtīt pārtiku, ūdeni un medikamentus. ANO cilvēktiesību komisāre Valērija Eimosa gan paziņojusi, ka situācija Sīrijā vēl nav tāda, lai ārvalstu iejaukšanās būtu pamatota.

Ne visas arābu valstis atbalsta sankcijas pret Sīriju. Iebildumus pret šādiem soļiem ir izteikusi Sīrijas kaimiņvalsts Irāka. Tās ārlietu ministrs Hošjārs Zebārī paziņojis, ka nepiedalīsies sarunās par sankcijām, jo Irākai Sīrijā ir savas intereses – tur dzīvo vairāki simti tūkstoši irākiešu, un starp abām valstīm ir arī nozīmīgas tirdzniecības attiecības. Libāna, cita Sīrijas kaimiņvalsts, nav pilnībā atbalstījusi Arābu līgas ieceres. Libāna bija viena no divām valstīm, kas šomēnes balsoja pret Sīrijas izslēgšanu no Arābu līgas. Tās ārlietu ministrs Adnāns Mansūrs paziņoja, ka Arābu līgas sankcijas Libāna nepildīs, taču pēcāk premjerministrs Nadžībs Mikātī solīja, ka sankcijas tiks pildītas, bet tikai tāpēc, ka «mūsu interesēs ir rīkoties atbilstoši arābu vienprātībai».